IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството прекрати концесиите на 4 плажа

За плажа "Къмпинг Китен" причината е неизпълнени задължения на концесионера, а за останалите три - предизвестие, подадено от концесионерите

15:10 | 10.02.16 г.
Правителството прекрати концесиите на 4 плажа

Правителството прекратява едностранно договора за концесия на морски плаж „Къмпинг Китен”, сключен през 2007 г. с концесионера „Лазурен бряг” АД, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Причина за решението са констатирани системни неизпълнения на основни задължения по договора, уточнява се в съобщението.

Концесионерът не е представил банкова гаранция, която да обезпечава изпълнението на задължението за плащане на концесионно възнаграждение за 2015 г. Не е представена и гаранция за изпълнение на задълженията, свързани с опазване на околната среда, охраната на крайбрежната плажна ивица и комплекса от курортни ресурси и с охраната на труда през 2014 г. и 2015 г.

Дружеството не е заплащало и дължимото концесионно възнаграждение на държавата за 2014 г. и 2015 г. Общата стойност на всички непогасени парични задължения по договора възлизат на близо 217 хил. лв., като в сумата влизат и дължими лихви и неустойки съгласно договорните клаузи.

Считано от 17 януари 2016 г. са прекратени и договорите за концесии на плажовете „Офицерски“, „Аспарухово“ и „Кабакум-юг. Причината са отправени от концесионерите на 17 декември 2015 г. едномесечни писмени предизвестия.

През последните месеци започна масово прекратяване на концесии на плажове заради прехвърлянето на отговорността за стопанисването на ивиците от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма.

Промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие през миналата седмица минаха на първо четене в Народното събрание. Регионалното министерство ще продължи да отговаря само за няколко плажа в националните курорти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още