IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект за спа комплекс може да коства статута на резерват на Копривщица

На 10 март общинарите в града са гласували промяна в Общия устройствен правилник, предвиждащ отпадането на специалния статут на града

18:34 | 29.03.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Копривщица е архитектурен резерват с решение на МС от 1971 година. <em>Снимка</em>: <em>Investor.bg</em></p>

Копривщица е архитектурен резерват с решение на МС от 1971 година. Снимка: Investor.bg

Инвестиционно намерение за изграждане на спортен и спа комплекс с ТЕЦ на биомаса с мощност от 1500 киловата и ски лифт на територията на Копривщица ще разгледа Общинския съвет на града на заседание, насрочено за 30 март.

Предложението е публикувано като част от дневния ред на планираното заседание. Градът обаче има статут на архитектурно-исторически резерват. Подобни планове за мащабно строителство трябва да бъдат съгласувани с държавните институции съгласно Правилник за застрояване, благоустрояване и опазване на националния архитектурно-исторически резерват Копривщица. 

Тази пречка обаче лесно може да бъде преодоляна. По време на заседание на 10 март общинарите са разисквали промени в Общия устройствен правилник, които предвиждат отпадането на специалния статут на града и предвиждат на мащабно строителство, писта за АТВ и възстановяване на ски пистата край града. 

Инвеститорът - Радослав Йовков, посочва, че лифтът ще бъде съобразен "със съвременните изисквания за тази дейност" и ще бъде с подходящ капацитет, съобразен с бъдещия туристопоток. От предложението е видно, че плановете са лифтът да бъде с три спирки - в местността край града, където се провежда националния събор, в подножието на връх Поп и трета спирка - на връх Поп.

Лифтът ще извозва туристите, които посещават спортен и спа комплекс, който ще бъде разположен на съществуващия стадион, става ясно още от инвестиционното намерение. Спортният център ще има капацитет да обслужва към 1000 души на ден, а хотелската част към него ще бъде с 300 места.

Плановете на бизнесмена предвиждат за реализирането на тази идея да бъде създадено общо дружество, в което Община Копривщица ще участва с апортна вноска, формирана от оценките на имотите, касаещи инвестицията. Йовков ще участва с нужните средства за изграждането на обектите. В предложението си той предлага и друг вариант - да му бъдат продадени новоучредените имоти по пазарни цени.

Според неговите сметки за реализацията на идеята Копривщица да има свой спортен комплекс и лифт ще са необходими минимум 8 млн. лева.

"Смятам за безпредметно да ви пояснявам до какви ползи и социален ефект ще доведе, в случай че бъде направена най-голямата инвестиция в сферата на туризма до сега както за жителите на града, хората занимаващи се пряко с туризъм, така и съпътстващите дейности на града, като музейно дело и други", пише Радослав Йовков своето инвестиционно предложение.

Той заявява още, че е готов на допълнителни срещи за уточняване на детайлите по неговото предложение. "Не смята да изпадам в детайли и подробности с цел да не разводнявам темата на този етап", завършва бизнесменът.

Общинарите ще трябва да преценят дали да подкрепят неговото предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
SirDonald
преди 7 години
Тук е задължително, културното министерството и това на туризма да излязат със становище, на база щателно проучване. Копривщица не е просто туристически пазар, това е град с историческо значение. Много го обичат това СПА, превръщаме всеки курорт и туристически град в Лас Вегас - секс, наркотици и пияни западни ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Alee
преди 7 години
A така! След това и Цеко като мине от там и всичко ще замине по дяволите. И после ще питат що нямало културен, а само алкохолен туризъм. Ааааа, и да не забравя: два три комплекса с апартхотели да не забравите да предвидите, че да има къде да се пазарува и да се влага....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
melon
преди 7 години
Аххаха - и там ли ще се оsira?! Ей, няма такава територия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още