IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката с царските конюшни отива в прокуратурата

Премиерът иска оставката на областния управител на София-град, той обаче не я дава

16:34 | 09.09.16 г.
Сделката с царските конюшни отива в прокуратурата

След като тази сутрин разпореди Главният инспекторат към Министерския съвет да провери Областната управа на София-град заради сделката с бившите царски конюшни в центъра на София, премиерът Бойко Борисов реши да даде продажбата и на Прокуратурата, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Решението се основава на събраните само за няколко часа данни за сделката от Инспектората, става ясно от съобщението. Докладът ще бъде предаден на Прокуратурата.

На пресконференция в Министерския съвет вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира, че Борисов очаква оставката на областния управител на столицата Веселен Пенев (Реформаторски блок).

По думите на Бъчварова Пенев не е информирал премиера за действията си по тази сделка, предава БТА.

В коалиционното споразумение има възможност за смяна на лицата, които са представени от отделните политически партии, и кадровите неудачия не би трябвало да разклатят коалицията, допълни Бъчварова. 

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че сделката засяга прекратяване на съсобственост върху земя, върху която има сгради собственост на няколко ведомства. Сделката не засяга продажба на сгради или прекратяване на съсобственост на сгради държавна собственост.

Върху земята, от която областният управител се отказва и прекратява собствеността на държавата, сградите остават държавна собственост. Те са на Министерството на вътрешните работи, Министерството на земеделието и храните и на Министерството на културата, посочи Павлова.

През декември 2015 г. областният управител е поискал становище от регионалното министерство за намерението да продава земята. Отговорът на министерството е, че продажбата е нецелесъобразна заради съдебните дела, които се водят за земята и които не са приключили.

Областният управител не се е съобразил с тази препоръка, сключил е договор за прекратяване на собствеността и я е предоставил в частни ръце. МРРБ е защитило държавния интерес, каза още Павлова.

По думите й фирмата, на която е продадена земята, е придобила фирма, която чрез заменка е получила съсобственост върху земята с решение на Министерски съвет от август 2005 г. Съгласно закона собственикът на сградите може да претендира за собственост и на земята, но собственикът на земята не може да претендира върху собствеността на сградите, каза Павлова. 

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева каза, че два пъти в началото на годината областният управител е информирал министерството за производството по земята, върху която министерството има сграда. Ведомството и двата пъти е изразило несъгласие с това намерение.

Румяна Бъчварова каза, че имотите на МВР на този терен през 2000 г. са обявени за имоти с отпаднала необходимост. Оттогава досега не е издаден акт, с който да се удостоверява собствеността им, за да може те да бъдат деактувани и МВР да се разпорежда с тях. През годините са изпращани няколко писма до областните управители, но това не се е случило, поясни тя.

Това, което БСП размахва днес, е едно мое искане до областния управител да деактува имотите, за да можем ние да се разпореждаме с тях, каза Бъчварова. Тълкуванието е съвсем в стила на тези, които днес празнуват 9-ти септември, каза вицепремиерът. 

Междувременно Веселин Пенев коментира, че няма да подаде оставка, докато не се установи нарушение. Той посочи на пресконференция, че "в случая се тиражират безпрецедентни лъжи за изключително тривиален казус". Целта, според него, е да се дестабилизират отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок в ролята им на управляваща коалиция. 

По думите му става въпрос за терен, който е неизползваем и няма пазарна стойност, а не за продажба на сгради. Пенев заяви, че ще се консултира с юристи и не е изключено да съди за клевета лидера на БСП Корнелия Нинова, която заедно с депутата Жельо Бойчев вчера съобщи за сделката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още