IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалите за застрояване на Черноморието не стихват

РИОСВ Бургас са категорични, че има засипани дюни в Китен

11:48 | 20.04.15 г.
<p>
	Засипаният терен в Китен. <em>Снимка: bTV</em></p>

Засипаният терен в Китен. Снимка: bTV

Заравнените и засипани площи на плажа в Китен са дюни, потвърди Таня Манолова, директор на РИОСВ Бургас, в ефира на bTV.

Преди няколко дни стана ясно, че терен край Китен се подготвя за строеж и площта е изравнена и засипана. Това е направил концесионерът на къмпинг "Китен", като инвеститорът Стамо Стамов е заявил, че целта е да се отстранят последиците от бедствията, предизвикани от поройните дъждове миналата година, информира Dnes.bg.

Днес Таня Манолова сподели, че въпросната местност е извън границите на Натура 2000 и не могат да бъдат наложени съответните глоби. Единственият нарушен закон е този за опазване на околната среда.

„Категорично насипаният и заравнен терен от „ИФ фаворит“ ЕООД е дюни, съгласно специализираната кадастрална карта от 2014 г. и според картирането на местообитания, извършено от МОСВ“, заяви тя.

По повод скандала с къмпинг „Юг“ в община Царево, където са извършени строителни дейности до залива Корал,  Манолова каза, че днес междуведомствена комисия ще работи по този казус.

Преди дни пък в Синеморец започна строеж на жилищна сграда на метри от морето, а парцелът е част от природен парк „Странджа” и от мрежата Натура 2000. От РИОСВ – Бургас спряха строежа, защото се извършва без инвестиционното предложение на инвеститора да е съгласувано с Инспекцията.

Кметът на Царево Георги Лапчев заяви пред БНР, че ще бъде направена проверка, за да се види доколко коректно е разрешението за строеж.

„РИОСВ – Бургас има претенции, че теренът не е собственост на този инвеститор. Тази сделка се е случила преди 11 години, когато Община Царево е продала този терен. Преди 11 години е минал през нотариуси, вписан е в съда. Има още една разпоредителна сделка. Ако някъде някой е виждал някакъв проблем, то е трябвало още тогава да се реагира. Аз считам, че когато има решение на съд, някой трябва да се съобрази с това решение“, аргументира издаването на строителното разрешение кметът.

Според него РИОСВ не е страна по казуса, защото имотът, върху който се строи, е в рамките на регулацията на село Синеморец. Лапчев заяви, че местните хора държат на природата.

Бившият изпълнителен директор на Агенцията по кадастъра инж. Валентин Йовев коментира пред БНР разминаването между кадастралните карти и специализираните карти по Закона за Черноморското крайбрежие, където са очертани дюните, което излезе наяве около случая с Корал.

„Разминаването идва от това, че през 2012 година беше извършено ново картиране на плажовете. След това през 2013 година се извърши актуализация на данните – ново замерване на дюните в Зона Б. Тези терени, които трябва да се присъединят към плажовете, вече са заснети, очертани, но предстои процедура по присъединяването на тези дюни към имотите на плажовете“, обясни той.

Инж. Йовев каза още, че данните за над 300 плажа са актуализирани през 2013 и 2014 г. и е възложено и изпълнението на цифрова информационна система за крайбрежието, която се очаква да е готова в края на май. Според него има съвместимост между двете бази данни, но е възможно и в бъдеще да има разминавания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още