IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 септември

07:43 | 01.09.16 г.
Преглед на печата за 1 септември

Ecophos открива иновационен център за 10 млн. евро в Девня
В. Капитал Daily

Белгийската група Ecophos открива в Девня първата в света международна демонстрационна база за разработки в производството на фосфати. Технологичният и иновационен център "Технофос", наречен на името на местното дружество на Ecophos, ще заработи на 8 септември, като идеята е да привлича производители на фосфати от целия свят. Инвестицията в проекта е 10 млн. евро, а изпълнението е отнело три години.

Милионите от ЕС за наука ще отидат за носии и кисело мляко
В. Сега

Поредна оперативна програма предизвика остри критики за неефективност и риск за пропиляване на стотици милиони левове без реален резултат. Учени предупредиха, че дългоочакваните пари от ЕС за развитие на науката са на път да отидат в шепа хора за изграждане на центрове със съмнителна полза. Под предлог, че се правят иновации, парите ще да бъдат насочени към дейности без научна стойност, като производство на носии, кисело мляко, стени за катерене, декори за исторически възстановки. Това са някои от приоритетите, за които ще могат да се харчат 350 млн. лв. по ОП "Наука и образование".

Българите в чужбина ще се мъчат онлайн и за шофьорски книжки
В. Сега

На фона на огромните проблеми на българите в чужбина с рекламираното вадене на паспорти и лични карти по електронен път правителството вече се хвали, че и за шофьорски книжки може да се подават заявления онлайн. За целта са одобрени промени в Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в МВР. Подаването на заявленията ще става чрез онлайн форма, достъпна на страницата на МВнР. Условието е да притежават електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети биометрични данни. Плащането също ще става по електронен път.

Успешно завърши сделката за продажба на Виваком
В. Стандарт

На 30 август успешно приключи продажбата на 100% от акциите на InterV Investment S.a.r.l. (InterV), базирана в Люксембург холдингова компания собственик на БТК ЕАД, съобщи на сайта си руската банка ВТБ. Компанията е придобита от Вива Телеком – консорциум, в който най-много дялове има Спас Русев. В него влизат и ВТБ и миноритарни акционери. Акциите на InterV бяха обезпечение по кредит в размер на 150 млн. евро с падеж през май 2015 г., издадено от бившите собственици на БТК.

Здравната система в колапс
В. Труд

Парите в бюджета на НЗОК са на привършване още преди да е настъпило последното тримесечие на годината, научи „Труд“. Наличните средства ще стигнат в най-добрия случай до средата на октомври, а на резерва на НЗОК не може да се разчита, тъй като вече е планиран. На заседание на надзорния съвет на НЗОК в сряда е била обсъдена промяна на „индикативните параметри на болниците“ у нас във връзка с разходите и дейностите им за юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още