IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 ноември

07:32 | 27.11.15 г.
Преглед на печата за 27 ноември

Напролет ще бъдат избрани оператори за интернет мрежата в малките общини

В. Капитал Daily

Общо 29 общини и още 24 малки населени места покрай тях са вече свързани с восокоскоростен широколентов интернет. На този етап от новата инфраструктура се ползват държавната и общинската администрация, училища, болници и читалища. За да стигне интернетът до крайния потребител, сега предстои да бъде избран оператор, който да предостави вече съществуващата мрежа на местните доставчици да довършат окабеляването от кметствата до домовете. Очаква се телекомът, който ще играе ролята на търговец на едро, да бъде избран в началото на 2016 г.

Нарушенията на тези избори счупиха рекордите

в. Сега

Лошата подготовка на изборната администрация и преднамереното въздействие на заинтересувани външни фактори върху нейната работа доведоха до рекорден брой организационни нарушения на проведените през октомври местни избори и референдум. Такива са 67.47% от всички нарушения, сочат данни на асоциация "Прозрачност без граници" от нейно наблюдение в деня на вота. Делът на организационните проблеми е най-високият за последните 6 г. Контролираният вот заема второ място с 16.52% от нарушенията, следван от незаконната реклама - 13.75%, и купуването на гласове - 2.27%.

Своеобразният рекорд се дължи на слабото обучение на членовете на избирателни комисии, които се оказват неподготвени да изпълняват разпоредбите на Изборния кодекс.

12 милиона метални двулевки сменят хартиените

в. Сега

От 7 декември в обращение влиза новата монета от 2 лева. Вчера тя бе официално представена от БНБ. Отсечени са 12 милиона монети, но пускането им ще бъде постепенно, според нуждите и търсенето. Хартиената двулевка обаче ще продължи да се използва като законно платежно средство, като краен срок за замяната или за излизането й от употреба няма, уточниха от централната банка. Замяната на хартиените 2 лева с метални бе обявена още преди няколко месеца. Причината е, че стойността за производство на хартиената купюра вече е твърде висока и не отговаря на равнището на цените. От 1999 г. досега то е нараснало със 110%, обясни обяви при представянето на монетата подуправителят на БНБ Калин Христов.

Депутатите готвят голямо прекрояване на разходи в бюджет 2016

в. Сега

Второто четене на проектобюджет 2016 ще премине под сериозен натиск за допускане на допълнителни и разместване на съществуващи разходи. Партиите готвят солидно количество нови предложения, използвайки като източник на вдъхновение и на средства рекордния размер на заложените капиталови разходи. Това признаха самите депутати. Бюджетът за идната година се очаква да бъде приет идната седмица.

Финансовото министерство предложи дефицитът по консолидираната фискална програма за 2016 г. да е максимум 2% и поне засега в парламента има консенсус за спазване на този таван. Но депутатите вече търсят и намират вратички за налагане на допълнителни разходи за сметка на други. За догодина за строителство и придобиване на активи са предвидени рекордно много средства - близо 2,6 млрд. лв., с 1.7 млрд. повече от тази година. И тъй като не е съвсем ясно за какво ще се харчат толкова много пари, парламентарните групи започнаха да предлагат други разходи за сметка на намаляване на това перо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още