IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 май

07:46 | 03.05.16 г.
Преглед на печата за 3 май

ЕСО върна 28 млн. лв. на ВЕИ централите заради незаконната такса достъп
в. Капитал Daily

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е платил 28 млн. лв. на 11 производителя на ток от възобновяеми източници. Парите са част от незаконно събраната временна такса достъп, която енергийният регулатор наложи през 2012 г. С нея ВЕИ централите бяха принудени да плащат между 2 и 40% от приходите си на системния оператор и електроразпределителните дружества. След множество жалби от страна на производителите през 2013 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени частично това решение като незаконно.

Българската икономика разчита прекалено много на европарите
в. Сега

Парите от Европейския съюз са главният фактор за развитието на българската икономика. Без еврофондовете за изтеклия програмен период 2007 - 2013 г., вкарали милиарди евро в страната ни, брутният вътрешен продукт (БВП) би бил по-нисък с 10.1%, заплатите днес щяха да са значително по-малки, работните места също. Това показва програмата "Сибила", която оценява въздействието на европейското финансиране върху българската икономика.

Ако не разчиташе на щедрото финансиране от общия европейски бюджет, България би могла да изпита сериозни икономически и социални рискове. Според "Сибила" без еврофондовете средната работна заплата у нас би била по-ниска с 9.6%. С цели 14.4%, или общо с 372 000 души по-малко, отколкото сега, ще са и заетите. Крах би имало и при инвестициите - в сценарий без европари в страната ни биха влезли с 32.8% по-малко вложения.

НАП още проверява политици и магистрати с депозити в КТБ
в. Сега

Националната агенция за приходите още няма резултати по започналите проверки на публични фигури, клиенти на КТБ. НАП се самосезира след публикуването на списъците на всички лица, заемали висши длъжности и държали депозити във фалиралата банка в рамките на 5-годишен период - от ноември 2009 г. до ноември 2014 г. Първоначално приходната агенция обяви, че проверява 90 лица, но обхватът е бил разширен и списъкът с проверяваните е набъбнал на 141 души.

Центърът на НАТО за кризи се мести в „София тех парк“
в. Сега

Наред с високотехнологичните компании, които "София тех парк" възнамерява да привлече, в него ще се настани и Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. Това става ясно от обявена обществена поръчка на Министерството на отбраната.

Търгът е за 1.5 млн. лв. и е за строително-ремонтни работи на сграда, която се намира на терена, където се изгражда технологичният парк. Голяма част от него преди години беше на Министерството на отбраната. Там се намираше и Главният щаб на военновъздушните сили. След това теренът беше даден за създаване на "София тех парк". От документацията не става ясно дали центърът на НАТО ще се помещава в бившата сградата на ВВС, или в съседните.

Губим 400 млн. от сливане на празниците
в. Стандарт

Между 300 и 400 милиона лева губи икономиката на страната ни от дългите празнични дни през тази година. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал. Сметките на работодателите показват, че при сливане на почивни и работни дни между Великден и Гергьовден, както и за 24 май, този месец ще се работи само 18 дни за сметка на 13 почивни.

Ефектът от сливането на празници е негативен, смятат над половината от работодателите у нас. Едва 8 от бизнеса, основно компании, които работят в сферата на транспорта и туризма, печелят от дългите почивки.

Изравняват пенсиите на мъжете и жените
в. Стандарт

При определянето на размера на пожизнените пенсии от частните пенсионни фондове ще се взима предвид натрупаната сума по личната партида на всеки осигурен, но не и полът му. Така ако мъж и жена имат еднаква натрупана сума и се пенсионират на една и съща възраст, ще взимат една и съща пенсия.

Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Статистиката сочи, че жените живеят по-дълго от мъжете, и на тази база в момента законът позволява при навършване на пенсионна възраст и определяне пожизнената пенсия жените да получат по-малки месечни суми, които се очаква, че ще взимат по-дълго време. Промяната се прави заради новите директиви на ЕС, които не позволяват да има разлика между мъжете и жените.

Актовете на КАТ масово падат в съда
в. Новинар

Съдилищата у нас масово отменят актове, наложени от КАТ за нарушения по пътищата.

Това показват данните на вътрешното министерство в писмен отговор на МВР-шефа Румяна Бъчварова до депутат. Така през 2014 година от Пътната полиция са издали общо 209 390 наказателни постановления. Близо 6600 от тях са обжалвани от санкционираните водачи.
Според магистратите 2479 от тях са издадени неправилно и именно затова са отменени. По груби сметки това са около 40 на сто от обжалваните актове на КАТ, което означава, че всяка трета глоба пада в съда.

3 май е последният шанс да подадем декларация
в. Новинар

Във вторник изтича изтича крайният срок, в който можем да подадем данъчна декларация, ако през 2015 година сме получавали пари, различни от заплата по трудов договор.

Става дума за доходи от хонорари или спечелени пари от наеми. Длъжни сме да се отчетем пред НАП и ако сме получили или дали заеми над 10 000 лева.

Около 40 000 души оставиха подаването на данъчната си декларация за последния ден. Данъчните напомниха, че банковият превод отнема повече време и ако оставим за последния момент плащането, то може и да не бъде отчетено и да се окаже, че дължим лихва за ден закъснение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още