IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 юли

07:55 | 07.07.15 г.
Преглед на печата за 7 юли

1000 часа практика в дуалното обучение

в. Стандарт

Учениците, които стават част от новата система на дуалното обучение, ще карат общо над 1000 часа практика в 11 и 12 клас. По-голямата част от времето те ще прекарват в заводите и цеховете, като в 11 клас стажът им там ще бъде два дни седмично. В 12 клас пък обучението в работна среда ще обхваща три дни, а само два ще прекарват в училище.

Освен това за единадесетокласниците се предвиждат две седмици практика в предприятията след завършването на учебната година - от 1 до 15 юли. Това леко ще удължи годината за тях, но пък по този начин общо 85% от практическото обучение на младежите, предвидено в учебния план, се води от предприятието. Като цяло делът на практиката за учениците ще стане около 67-70% от цялото им обучение
при положение, че сега максимумът е около 40%, разказва експертът по професионално образование от МОН Чавдар Здравков.

Без такса "Зелена карта" за ЕС, Сърбия и Турция

в. Стандарт

Българските автомобили ще могат да пътуват до страните от ЕС, Сърбия, Турция и Русия, без да се плаща допълнителна такса за "Зелена карта" към задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това гласи проект за нов кодекс за застраховането, който е подготвен от КФН и пуснат за обществено обсъждане от МФ. Заедно с полицата по "Гражданска отговорност" шофьорите ще получават и сертификат "Зелена карта", без да се събира допълнителна такса, гласи проектът. Като освен във всички страни от ЕС, както и в Андора, Швейцария и Сърбия, шофьорите ще може да пътуват с "Гражданска отговорност" без допълнителни такси и в страните, които членуват в системата "Зелена карта". Това са Албания, Мароко, Босна и Херцеговина, Русия, Беларус, Молдова, Македония, Тунис, Израел, Турция, Иран, Украйна и Черна гора.

Промените се правят, тъй като редица компании в момента имат по-висока цена на "Гражданска отговорност", ако шофьорът излиза в страните от ЕС, което по принцип не се допуска. Затова в проекта на нов кодекс изрично е записано, че застрахователят не може под никаква форма да договаря или да изисква допълнителна премия или доплащане във връзка с покритие на гражданската отговорност на автомобилистите извън пределите на България - за ЕС и страните, членки на системата "Зелена карта".

Държавата влиза в двореца на царя

в. Стандарт

Имотните неволи за бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза-Хробок продължават. След като преди три години не получи двореца "Кричим", за когото съдеше държавата, а на първа инстанция изгуби "Царска Бистрица" и "Саръгьол", на 2 юли царското семейство е претърпяло нов "шамар" от Темида. Софийският апелативен съд (САС) е преценил, че дворецът "Ситняково" е собственост на държавата, а не на Симеон и Мария-Луиза. Решението и мотивите към него все още не са публикувани. За него обаче съобщиха от адвокатска къща "Савова & с-ие", които представляват държавата в споровете за т.нар. царски имоти.

Въоръжената армия се връща на границата

в. Сега

При извънредни ситуации на границата служителите на "Гранична полиция" ще могат да бъдат подпомагани от въоръжени военни. Това ще гласи новият закон за управление при кризи, който МВР пише след месеци умуване как армията да бъде включена в справянето с бежанския проблем. Според Закона за отбраната сега сухопътната граница се пази от вътрешното ведомство в мирно време, а военновъздушните сили пазят небето. Изпращането на войска на границата е възможно само при учение или за логистична помощ на МВР.

КНСБ и църквата ще се борят срещу работата в почивни дни

в. Сега

КНСБ и Българската православна църква ще се борят срещу "тревожната практика през последните години трудещите се в България да работят в събота, неделя и празнични дни, като така се лишават от правото на почивка - време, което е отредено да посветят на Бога и своите близки и да възстановят своите духовни и физически сили".
Президентът на КНСБ Пламен Димитров и патриарх Неофит призовават "да се предприемат незабавно нужните мерки тази практика да бъде ограничена само до сферите и отраслите, които не позволяват прекъсване на трудовия процес." КНСБ ще се изготви пакет от предложения, които с подкрепата на Българската православна църква, ще се представят за одобрение в Министерския съвет.

България и Украйна ще правят фериботна връзка през Дунав

в. Новинар

Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин и българския му колега Даниел Митов обсъдиха на днешната си среща в Киев планове за ремонтиране на трасето Одеса - Рени и постигнаха договореност за изграждане на фериботна връзка през Дунав. Това съобщи агенция Укринформ, цитирана от ТАСС.
Обсъдена бе предварително възможността за използване за тези дейности на фондове на ЕС, но окончателно този въпрос ще се обсъжда на равнище държавни глави по време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Украйна, се казва в съобщението на Укринформ, предаде БЛИЦ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още