IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC обвини двама българи в пазарна манипулация в размер на 32 млн. долара

Обвиняемите са 28-годишният Петър Михайлов и 50-годишният Юри Марков, които са участвали в схема за изкуствено повишение на акциите на компанията Sniffex

14:39 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
SEC обвини двама българи в пазарна манипулация в размер на 32 млн. долара

Двама българи са обвинени от щатската Комисия по ценните книжа и борсовите операции (SEC) за пазарни манипулации в размер на 32 млн. щатски долара, съобщиха от регулаторния орган.

Обвиняемите са 28-годишният Петър Михайлов и 50-годишният Юри Марков, които заедно с Марк Линдберг, Пол Джонсън, Николас Клаусгард и Ивона Клаусгард са участвали в схема за изкуствено повишение на цените на акциите на компанията Homeland Safety International (по-рано известна като Sniffex).

Според данните на SEC в периода октомври 2004 г. - април 2006 г. Михайлов и Марков са придобили контрол върху Sniffex, като продавач е Марк Линдберг. Цената на сделката е 100 хил. щатски долара плюс 2 млн. акции на дружеството, които не се търгуват на пазара. Линдберг пък се съгласява да прехвърли на българите 15 млн. от бъдещите “свободно търгуеми” акции на компанията и се ангажира да намери изпълнителен директор (в лицето на Пол Джонсън).

По-късно чрез публично предлагане компанията продава 15 млн. от акциите си на регистрирана в Невада фирма и три физически лица, също жители на Невада. Тъй като купувачите не са свързани лица със Sniffex, те не подлежат на регулациите на федералните закони и след публичното предлагане могат да препродават своите акции без ограничения.

Според SEC обаче и четиримата купувачи (фирмата и трите физически лица) са подставени лица на Марк Линдберг, които непосредствено след предлагането прехвърлят книжата на Марков и Михайлов. Те, от своя страна, отново чрез подставени лица, прехвърлят около 3,75 млн. акции на швейцарските граждани Николас и Ивона Клаусгард, които ги получават по сметка на контролирана от тях фирма.

В периода март 2005 г. – април 2006 г. Михайлов, Марков и Джонсън провеждат промоционална кампания, която има за цел да “надуе” цената на акциите на Sniffex, както и търгуваните обеми. Кампанията е фокусирана върху основния продукт на фирмата – детектор за ръчни гранати, изобретен от Марков, който според компанията щял да подпомогне войната с глобалния тероризъм.

Компанията изпраща прессъобщения, в които се твърди, че изобретението е преминало тестове в независима лаборатория, което впоследствие се оказва невярно. От Sniffex твърдят и за договорено финансиране на стойност 5 млн. долара, което също е измама, според данните на SEC.

В никое от съобщенията на Sniffex обаче не се посочва, че Петър Михайлов, Юри Марков и семейство Клаусгард контролират компанията.

В резултат на кампанията акциите на Sniffex се повишават от 0,8 долара на 6 долара за брой, с което капитализацията на компанията достига 474 млн. долара.

В този момент обвиняемите започват да продават своите пакети, нарушавайки законовите рестрикции като свързани с дружеството лица. Михайлов продава около 3,73 млн. акции на стойност 11,3 млн. долара, Марков продава около 2,8 млн. акции на стойност 8,6 млн. долара. Техните съучастници - Марк Линдберг, Пол Джонсън и семейство Клаусгард, също продават акции, като общият размер на схемата достига 32 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още