IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

35 млрд. евро са изтеглени от гръцките банки за шест месеца

Атина обмисля да въведе такса върху тегленето на пари от банкови влогове и банкомати

14:23 | 07.05.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцките банки изпитват все по-големи трудности. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцките банки изпитват все по-големи трудности. Снимка: Ройтерс

Само за последните шест месеца частни лица, компании и държавни ведомства в Гърция са изтеглили 35 млрд. евро от  банките в страната, съобщава гръцкият икономически вестник Kathemerini.

Най-високата сума е била изтеглена от домакинства и  фирми, а за последните два месеца щафетата е била поета от различни структури в държавата, като местната власт и  осигурителните каси. За март тази сума е била 3,7 млрд. евро, а през април тегленията са възлезли на 5 млрд. евро. 

По официални данни на централната банка на Гърция циркулиращите на пазара пари извън банките са нараснали с 10,9 млрд. евро, като са скочили до 41 млрд. евро от 30,1 млрд. евро  през ноември 2014 г.

Размерът им се оценява като един от най-високите в еврозоната, тъй като тези пари съставляват около 25 на сто от брутния вътрешен продукт на Гърция, докато за  останалите страни този процент е 6-8 на сто.

Смята се, че поредното изтичане на капитали от  влоговете се дължи на тревогата през април, породена от липсата  на споразумение с международните кредитори.

Изнесената статистика показва, че от ноември миналата година досега тегленията на пари от банките са паднали от 164,3 млрд. евро до 136,6 млрд. евро.

Според публикация в Ta Nea, цитирана от БТА, гръцкото правителство обмисля да въведе такса върху тегленията на пари от банкови влогове, а също и при тегления от банкомати. 

Целта на мярката е в хазната да влязат повече пари. Правителството възнамерява да събере 180 млн. евро от тази такса. Тя ще се удържа както при тегленията на пари в банките, така и през банкоматите в страната. Мярката ще е валидна и за електронното банкиране. На всеки хиляда изтеглени евро ще се удържа по едно. За 10 хиляди евро таксата ще е десет евро, а за един милион - тя ще е хиляда евро.

Преди да бъде приложена обаче, конкретната мярка трябва да бъде одобрена от Европейската централна банка, тъй  като това изискват новите правила за надзор на банките.

Междувременно в сряда Европейската централна банка (ЕЦБ) отново повиши с 2 млрд. евро тавана на спешното си финансиране на  гръцките банки, чийто размер достигна 78,9 милиарда евро.

От февруари насам това решение на банката се преразглежда всяка седмица. Това е единственият начин, по който ЕЦБ гръцките банки след идването на власт на крайнолявото правителство на СИРИЗА. Според първоначалните оценки от април тенденцията към теглене на капитали се запазва.  

Директорът на Ecognostics Advisory Ендрю Фрерис коментира в студиото на Bloomberg TV в Хонконг перспективите пред Гърция ако фалира. Фрерис прогнозира, че Гърция ще успее да направи предстоящото плащане по дълга другата седмица. Вижте още във видеото.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Нали уж били бедни, не им стигали средствата и т.н... а пък в същото време спестявания във влогове за толкова много милиарди евро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Говореше се че ЕЦБ приема обезпеченията на 50% . и че в края на февруари банките са разполагали с около 50 милиарда обезпечения . Може би дефакто 25 .Ако се дават по 2 милиарда седмично за 12 седмици или под 3 месеца . Март и април минаха . Ама и в началото не беше по 2 седмично. Абе види му се края - ЕLA няма да стигне 90 мисля .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
d333
преди 9 години
79 млрд. от ELA, + всяка сряда по още два милиарда.... А в същото време депозитите от 136 млрд. намаляват с по 5+ млрд. на месец. :-)В задачата се пита докога това може да продължи... :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Буууу! А разправят че нямат пари. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още