IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки изпитват трудности при търговията с чуждестранни валути

Международни дилъри оттеглят кредитни линии за банките, а разходите по трансакциите скачат, пише Bloomberg

12:11 | 07.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцките банки се затрудняват все повече да търгуват с валути – един от най-ликвидните пазари, след като международните дилъри оттеглят кредитни линии, а разходите скочиха, твърдят пред Bloomberg лица, запознати със случващото се на пазара.

Международните инвестиционни посредници намаляват търговията с най-големите гръцки банки, които могат да ги изложат на риск, ако страната обяви неплатежоспособност и ако наложи евентуални капиталови ограничения, за да обуздае отлива на пари от банките, коментират лицата, пожелали анонимност.

Тези заплахи увеличават опасенията, че еврото ще поевтинее в случай на фалит или Grexit, което ще изложи контрагентите на редица рискове.

Продължаващите вече няколко месеца преговори между Атина и нейните кредитори накараха вложителите да изтеглят спестяванията си от банките, с което трезорите нямат друг избор освен да разчитат на спешните ликвидни средства на ЕЦБ.

В сряда Европейската централна банка увеличи тавана по линия на Програмата за спешна ликвидност ELA за гръцките банки с 2 млрд. евро до 78,9 млрд. евро, съобщават запознати лица. Това е още един знак, че финансовата система остава под напрежение, отбелязва Bloomberg.

“Пазарът се подготвя все по-агресивно за фалит на Гърция и да се предпази от потенциален финансов ефект“, коментира бившият служител на Федералния резерв на САЩ и сега преподавател в Questrom School of Business на Бостънския университет Марк Уилямс.

Ликвидността започна да се изпарява през януари, когато предсрочните парламентарни избори доведоха до промяна на управлението, което обеща да сложи край на мерките за строги икономии за страната. Когато в началото на април преговорите между Гърция и донорите й загрубяха, международните кредитори започнаха да свиват валутните линии, коментират три от лицата.

Някои глобални банки вече предприеха стъпки за намаляване на рисковете от търговия с валути, дори и за трансакции, изпълнявани незабавно, разкрива едно от лицата. Например, гръцките контрагенти могат да бъдат помолени да доставят първи своята част от сделка, осъществена в евро и долари, дори ако това означава да не получат това, което им се полага, поне до следващия ден.

National Bank of Greece, Alpha Bank и Piraeus Bank са отказали коментар, а представителите на Eurobank Ergasias не са били открити за коментар. Представител на централната банка също не коментира, пише още Bloomberg.

Същевременно през април облигациите на гръцките банки спадна до рекордно ниско ниво. Въпреки че трезорите все още са в позиция да търгуват на валутния пазар, те поемат допълнителни рискове, тъй като изпитват трудности да хеджират част от своите позиции и да се справят с разходите, които растат, твърдят още анонимните лица.

При някои трансакции спредът при офертите „купува“ е с до 50% по-висок в сравнение с година по-рано, заявява едно от лицата. Ограниченият достъп до междубанковия пазар принуди гръцките банки да държат допълнителна ликвидност в размер до 5-6 млрд. евро, защото трябва да разполагат с високи буфери с парични средства, коментират представители на гръцкия банков сектор.

Базиран в Лондон валутен трейдър коментира, че неговата банка продължава да предоставя кредитни линии за гръцките си контрагенти, но само ден за ден, за покритие на ежедневните валутни нужди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Nana - REMEMBER THE TIMEhttps://***.youtube.com/watch?v=pQ6r80lfIsw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Даааам. И така, докато в един и същи ден не се постигне споразумение с Гърция и ФЕД не каже, че няма да вдига лихвите скоро и тогава глей ко стаа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още