IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундестагът одобри преговорите по третата помощна програма

Швеция, Австрия и Латвия също дадоха зелена светлина за начало на преговорите с Гърция

16:01 | 17.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С голямо мнозинство германският Бундестаг даде на правителството мандат да води преговори по трета помощна програма за Гърция и одобри отпускането на мостово финансиране за Атина, предава DPA.

По време на извънредното заседание на парламента в петък 439 депутата дадоха „зелена светлина“ на германския финансов министър Волфганг Шойбле. При поименното гласуване 40 народни представители се въздържаха, а 119 гласуваха против. Общо подадени са 598 гласа, докато по принцип Бундестагът има 631 депутати.

Част от гласувалите с "не" са от управляващия блок Християндемократически съюз (Християнсоциален съюз) на канцлера Ангела Меркел и финансовия министър. 

Вярвате ли в успеха на спасителната програма за Гърция?

Да, защото този път на страната ще се наложи да приложи тежки реформи
Не, подобно на предишните програми и тази няма да промени нищо
Нямам мнение
Общо 2468 гласа

48 представители на съюза са гласували против и не са подкрепили лидерите си. Като цяло фракцията на социалдемократическата партия, която също участва в кабинета, са застанали единно зад плана за започване на преговори.

И Зелените са също за трети спасителен пакет за Гърция и за старт на преговорите. Те обаче обявиха, че ще се въздържат при гласуването заради начина на водене на преговори от страна на федералното правителство. Левицата обаче отхвърля преговорите с аргумента, че на Гърция са наложени твърде жестоки условия.

Самият дебат преди гласуването протече доста емоционално. Канцлерът Ангела Меркел се „закле в единството на Европа и единството на правителството“. Тя похвали и финансовия си министър Шойбле, но същевременно отхвърли идеята му за временен Grexit. От своя страна Шойбле заяви, че вярва в успеха на програмата, но поясни, че тя е последният шанс за Гърция.

Същевременно той не пропусна да отправи тежки критики към Атина. „Единственият, който не си спази досегашните обещания, е Гърция. Сега за нас основното условие е гръцкото правителство да възстанови доверието. Това е последният опит, последният шанс за страната“, заяви още финансовият министър.

Латвийското правителство също даде своето съгласие за начало на преговорите. Дясноцентристката коалиция получи мандат за преговори за новия пакет от помощи. "Това решение не беше трудно, но трудното решение ще дойде в края на преговорите", заяви премиерът Лаймдота Страуюма. Латвия внимателно ще следи напредъка на преговорите, както и условията за Гърция, поясни тя. 

Във Виена австрийският парламент опълномощи правителството да преговаря за третия помощен пакет за Атина. Националният съвет даде мандат на финансовия министър Ханс Йорг Шелинг да води преговорите. Опозицията (Зелените, дясната FPÖ и либералите) гласува против.

"Ние сме в началото на процес, който ще е много труден", поясни Шелинг. Въпреки това налице било общото желание този труден път да бъде извървян.

Шведското правителство също получи днес мандат да води съответните преговори от парламентарната комисия по европейските въпроси. "Не рискуваме парите на шведските данъкоплатци, затова можем да се решим на това", каза министърът на финансите Магдалена Андершон. 

Предоставянето на помощ за Гърция се подкрепя от всички парламентарно представени партии, освен от Лявата партия и Шведски демократи.  

Според последната информация се очаква програмата да бъде на стойност до 86 млрд. евро и с продължителност три години. По-голямата част трябва да дойде от спасителния фонд на еврозоната ESM, а част от парите – и от МВФ. До приключването на преговорите Атина ще получи до средата на август мостово финансиране в размер на до 7 млрд. евро. 

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още