IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия отне лиценза на кандидат-купувач на ТБ Виктория

Банк Российский Кредит е представяла неверни финансови отчети, нарушавала е законодателството и не е изпълнявала регулаторните изисквания

12:14 | 24.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Русия отне лиценза на кандидат-купувач на ТБ Виктория

Централната банка на Русия отне лиценза на една от 50-те най-големи банки в страната - Банк Российский Кредит, съобщава Ройтерс. Това е банката, която през есента на 2014 г. поиска да придобие поставената тогава под специален надзор ТБ Виктория.

Централната банка на Русия лишава трезора от възможността да извършва банкова дейност, тъй като е нарушил федерални закони, не е изпълнил регулаторни изисквания, представил е фалшиви финансови отчети и е извършвал високорискова търговия.

Към 1 юли 2015 г. Банк Российский Кредит беше 45-ата по големина банка в Русия по размер на активите, гласят финансовите отчети на кредитната институция.

В официално становище Централната банка на Русия посочва, че Банк Российский Кредит е прикрила основания за откриване на производство по несъстоятелност спрямо нея чрез предоставяне на невярна информация за финансовото си състояние. Дейността на трезора се характеризираше с доста бърза кредитна експанзия.

„Ръководството и акционерите на кредитната институция не взеха достатъчно мерки за нормализиране на дейността на банката. С оглед на ниското качество на активите финансово оздравяване на Банк Российский Кредит с участието на Държавната агенция за гарантиране на влоговете при разумни икономически условия не е възможно“, гласи становището на Централната банка на Русия.

Припомняме, че през октомври Банк Российский Кредит отправи оферта за придобиването на дъщерната банка на Корпоративна търговска банка - ТБ Виктория. От Министерството на финансите потвърдиха информацията. Имало е официално искане, но така и не стана известно какво се случи с офертата – дали е била оттеглена, поради какви причини, дали условията са били неизгодни или регулаторните органи са отказали закупуването.

Оферта за придобиване на ТБ Виктория, докато бе под специалния надзор на Българска народна банка, отправи и застрахователното дружество „Лев инс“. Но в крайна сметка ТБ Виктория отвори през декември 2014 г. и до този момент осъщестява дейност.

От своя страна, Банк Российский Кредит е създадена през 1991 г. След кризата през 1998 г. заради загуба на ликвидност тя бе преструктурирана. По време на финансовата криза от 2008 г. банката отново изпитва ликвидни проблеми и попада под управлението на Внешекономбанк по силата на програма на правителството за стабилизиране на банковия сектор.

По последна актуална информация на централната банка Банк Российский Кредит разполага с над 130 офиса в Русия и 1 918 служители.

Към края на юни нетните активи растат с 6,53% до 182,6 млрд. рубли. През първото полугодие кредитният портфейл възлиза на 94,4 млрд. рубли, като представлява 51,7% от нетните активи. От началото на годината той расте с 27,7%. През периода депозитите от физически лица се увеличават с 24%, а от фирми – с 5,5 на сто.

Банк Российский Кредит изпрати 2014 г. с печалба в размер на 3,4 млрд. рубли, а печалбата за първите пет месеца на 2015 г. възлиза на 835,3 млн. рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още