IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четиристранна среща за Украйна ще се състои в Берлин в понеделник

Външните министри на Франция, Германия, Русия и Украйна ще обсъждат евентуална мироопазваща мисия

15:11 | 09.04.15 г. 2
Четиристранна среща за Украйна ще се състои в Берлин в понеделник

Външните министри на Франция, Германия, Русия и Украйна ще се срещнат в Берлин в понеделник (13 април), за да обсъдят примирието в Източна Украйна, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс коментира пред репортери, че в понеделник ще бъде в Берлин, за да участва в четиристранна среща заради боевете в Източна Украйна, в които изгубиха живота си над 6 хил. души.

Фабиюс се срещна в Париж с украинския външен министър Павло Климкин. На 22 април във Франция на посещение пристига и президентът на Украйна Петро Порошенко.

Второто примирие в Източна Украйна, договорено през февруари в столицата на Беларус – Минск, също се нарушава, макар и сблъсъците напоследък да са по-скоро изолирани.

Петро Порошенко уточни по-късно, че на четиристранната среща ще се обсъжда разгръщането на мироопазваща мисия в страната, която да наблюдава изпълнението на мирното споразумение.

Порошенко коментира, че първоначално Западът е подходил предпазливо, що се отнася до мироопазваща мисия, но според него „сега всеки вижда, че това е най-ефективният начин за деескалация на конфликта“.

Климкин посочва, че ситуацията в източната част на страната е „много напрегната“. Той допълва, че наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа не успяват да свършат задълженията си в Донецка и Луганска области. Още не е решен напълно и въпросът със заложниците, макар че Киев и сепаратистите си размениха стотици пленници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Европа да излиза от НАТО!И всичко ще си дойде на мястото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Сини каски ще пазят укроартилерията да може безнаказона да бомбардира градовете.http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201504081733-uef3.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още