IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроборсите стартираха сесиите с по-слаб спад от очакванията*

Анализатори считат, че резултатът от референдума в неделя ще ускори напускането на еврозоната от Гърция

12:28 | 06.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Евроборсите стартираха сесиите с по-слаб спад от очакванията*

След ясния отрицателен вот на гърците за спасителната програма на кредиторите европейските акции стартираха седмицата със спадове. Минусът обаче е доста по-ограничен спрямо първоначалните очаквания, предава Ройтерс.

„Пазарите все още не са убедени, че изходът ще бъде отворен за Гърция или че разпространението на кризата ще нанесе непоправими щети на цялата система", коментира пред агенцията Нийл Уилямс, главен икономист на Hermes Investment Management.

В началото на сесията германският Dax се сви с 1,6 на сто до 10 877 пункта. В предборсовата търговия имаше спад до над 2 на сто под нивото от петък. През миналата седмица германският водещ индекс вече загуби 3,8 на сто от стойността си.

Подиндексът MDax отчита спад от 1,2 на сто до 19 646 пунката, докато технологичният TecDax  се свива с 1 на сто до 1640,40 пункта.

Анализаторът Андреас Пачиорек от CMC Markets очаква, че Dax може да се свие до 10 600 пункта, което би било нивото от януари и февруари, преди германският индекс да се устреми нагоре до почти 12 400 пункта. Ескалиращата криза в Гърция е поставила край на този полет нагоре, пояснява експертът.  

„Вотът постави гръцкото правителство в курс към сблъсък с кредиторите", казва Филип Гиселс, главен анализатор в BNP Paribas Fortis Global Markets във връзка с резултата от референдума. "Рискът от Grexit се е увеличил във всички случаи", смята той. Според икономистите от J.P. Morgan резултатът от референдума в неделя ще ускори напускането на еврозоната от Гърция.

Паневропейският индекс FTSEurofirst 300  се сви с 1,2 на сто, воден от банките. В Милано FTSE MIB се сви с 2,8 на сто. Италия, заедно с Испания и Португалия се считат за икономиките, които могат да пострадат най-сериозно заради кризата в Гърция.

Акциите на банките поевтиняха най-чувствително, като Euro STOXX падна с 2,3%. Книжата на италианските банки, в това число Unicredit, паднаха с 3-4%, а акциите на португалската Banco Comercial Portugues – с 3%.

*Актуално към 11.30 часа

Всичко за Гърция четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още