IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" и "Нафтогаз" се разбраха за доставките на газ през второто тримесечие

Цената на синьото гориво ще бъде 248 долара за 1 000 куб. метра, заявиха от украинското енергийно министерство

09:30 | 02.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Газпром" и "Нафтогаз" се разбраха за доставките на газ през второто тримесечие

"Газпром" и "Нафтогаз" са подписали споразумение за доставките на газ за Украйна през второто тримесечие на 2015 г., съобщи пресслужбата на украинското Министерство на енергетиката и мините.

"По силата на споразумението цената на газа ще бъде 248 долара за 1 000 куб. метра. Всички други условия са едни и същи с условията на т.нар. "зимен пакет", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС. "Ние получихме една икономически обоснована пазарна цена, която е по-ниска от средната цена за европейските страни".

Според изявлението това обаче е временно споразумение, което обхваща само второто тримесечие на тази година. От украинското енергийно министерство посочиха, че то ще позволи на Киев да започне да натрупва газ за есента и зимата. "В края на краищата през април ще се проведат разговори в Берлин по отношение на дългосрочното споразумение за периода до края на отоплителния сезон 2015-2016 г.", коментира говорителят на украинското ведомство Владимир Демчишин.

Същевременно Демчишин посочи също, че Киев вече не желае да се прилага принципа take-or-pay (вземи или плати), като новото споразумение не включва подобна схема. Вчера обаче руският министър на енергетиката Александър Новак заяви пред медии в Москва, че от 1 април руският газ за Украйна ще се доставя именно на принципа take-or-pay.

Освен това премиерът Дмитрий Медведев подписа постановление за удължаване от 1 април до 30 юни действието на постановлението за ставките на износните митнически тарифи при доставки на газ от Русия за Украйна, предвиждащо отстъпка за газа за Украйна. Таксата за износ се определя по следната формула: при цена 333,3 долара и по-висока за хиляда кубични метра газ отстъпката е 100 долара, а при цена под 333,3 долара е 30% от цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още