IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром още не е получил предплата от Украйна за газовите доставки през април

Русия държи да запази клаузата „вземай или плащай“ за украинската страна

15:41 | 31.03.15 г.
Газпром още не е получил предплата от Украйна за газовите доставки през април

"Газпром" все още не е получил нов транш от украинската държавна компания "Нафтогаз" за предплата на газовите доставки за април, съобщават от руския гигант за информационната агенция ТАСС.

От "Нафтогаз" отказват да коментират дали ще предплащат за руския газ.

Припомняме, че преди седмица енергийният министър на Украйна Владимир Демчешин обяви, че страната му може и да се откаже от вноса на руски газ от 1 април, тъй като разчита на реверсивните връзки от Унгария, Словакия и Полша.

За последно Киев преведе на Москва 15 млн. долара за природния газ, достатъчен до края на март, припомня информационната агенция. За целия месец са осъществени шест транша по 15 млн. долара всеки за общо 270 млн. куб. м синьо гориво от Русия.

Считано от 1 април, няма да се прилагат и зимните цени на руския природен газ за Украйна. Киев обаче поиска отстъпките от цените на газа за зимния период да продължат да се прилагат.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер потвърди, че вчера се е обърнал към правителството във връзка с искането на Украйна да се запазят зимните отстъпки.

Русия обаче настоява да запази клаузата „вземай или плащай“ за украинската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още