IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Украйна планира да се откаже от вноса на газ от Русия

Реверсивният газ от Европа е по-евтин, заяви украинският енергиен министър

17:35 | 23.03.15 г. 19
И Украйна планира да се откаже от вноса на газ от Русия

От 1 април Украйна може да се откаже от вноса на природен газ от Русия или ще заявява минимални количества, сочат плановете на Министерството на енергетиката в страната. „На този етап нямаме необходимост от покупката на руски газ“, коментира енергийният министър Владимир Демчешин, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Припомняме, че през миналата седмица стана ясно, че Румъния ще се откаже от вноса на природен газ и ще задоволява нуждите си с вътрешния добив. Украйна от своя страна може да разчита на газа, получаван по реверсивните връзки от Унгария, Словакия и Полша.

По думите на украинския премиер Арсений Яценюк цената, на която Украйна купува реверсивния газ, е между 250 и 300 долара за хиляда куб. метра. В същото време в петък енергийният министър на Русия Александър Новак коментира, че лятната цена на газа за Украйна ще бъде 348 долара за хиляда куб. метра. Той обаче допълни, че може да има отстъпка от до 100 долара .

Руската агенция припомня, че Демчишин коментира, че Украйна разчита на сериозно намаление на цените на природния газ през второто и третото тримесечие на годината. По неговите думи, за да са конкурентоспособни предложенията на Русия, трябва да бъдат под 250 долара за хиляда куб. метра.

„В крайна сметка мисля, че ще успеем да договорим цена между 240 и 250 долара“, коментира още украинският министър на енергетиката и допълва, че за третото тримесечие дори може да се очаква цена от 220 долара за хиляда куб. метра.

Всъщност до този момент Русия и Украйна все още не са започнали същинските преговори за цената на природния газ от 1 април. В края на миналата седмица се проведе пореден кръг от разговори в Брюксел, но те касаеха по-скоро нагнетяването на газ в хранилищата на територията на Украйна. Двете страни все още не могат да се договорят и за доставките на газ за Донбас.

На хоризонта излиза и още един проблем, допълва ТАСС – клаузата take or pay, която предвижда Украйна да заплаща заявени, но непотърсени количества газ. Към момента тази клауза не се изпълнява, но от 1 април тя отново ще влезе в сила. Киев обаче е категорично против включването й в летния пакет.

„Този принцип е дискриминационен“, допълва Демчишин.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
Ще изгорят други, които се впрегнаха на чужди съвети да снабдяват Украйна с чужд газ. Както се казва, длъжен си да си умен, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 8
Stefan--L
преди 9 години
Е па те европа откога намериха толкова много газ пък взеха и да продават? Що за смешници са тия хохлите ! Големи артисти ама тя Русия като увеличи газта на германия която купува по Северен поток тя докато мине през германия полша да стигне до Киев ще поскъпне още повече освен ако швабите не са решили да плащат борчовете на хохлите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
да ве щях да падна от коня :)) Викам тоя поляк в европейския парламент ли е или няккав суяк там ?!?!..... :)) Еми ето нищо бе нищо ей са ше се озъбат всичките източни соц. бастуни, онея се преориентираха към Азията, там никой не им брани, просто много им голяма територията и Сашш треа да пръсне сумай ти кила жълтици за дезинформация и за Майдани по цял свят .... ама немат такива ресурси :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Хората пръснали и пръскащи МИЛИАРДИ за борба с "дезинформацията " на Путин, забранили руските медии и т.н и не щеш ли удара дойде от мразещата Русия Полша! :))))) Шок за политиците в студиото! Поляка ги ЗАСТРЕЛЯ с истината! Язък за борбата им с "дезинформацията" ! Водещия повтаря въпросите си невярващ на ушите си! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
wow за сефте чувам Полски политик подчертавам Полски, да не е против руснаците. Колко ясно и пряко им го казва и тея гледат и се пулят глупаците :))) Човека им каа Украйна е само инструмент срещу Русия и ги боли фуя за вас :)) и останалите в студиото гледат като телета и се чешат по празните глави ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=HQrdpW6gImUЧуйте колко е откровен за Украйна , в пряк ефир един полски политик , депутат в европарламента ! Украинско е предаването. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
За газа е ясно, няма да им трябва на укропите вече. Кажете нещо за олигарсите там и как частните батальони на Коломойски тръгнаха към Киев. САШ на кого са заложил? Ше им излязат ли сметките, ако секне транспорта на газ през Украина? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
по-голема тъпотия не съм виждал баце. Искам да видя и ми е интересно как ше стане тая раота и с кво ше се опраат тея каиши, може би ше мъкнат с тубите от Сашш или от Арапите нешо аз друг вариант не виждам. Те американците искаха да сложат ръка на разпределителния вал на тръбите и да им цоцат таксите, са Путлерови ако спрат газта ше ми пият от чучура Сашш и не стига, че нема да лапнат никва комисионна, ами и ше плащат :))) Ебаааси и благотворителното дружество са станали Сашш напрао дом за сираци ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
Вероятно. Предполагам такива са указанията. :) Все пак трябва да има резултати от тези санкции за да оправдаят власт имащите решенията си и политиката спрямо Русия. А както всички знаем, у нас НЕзависими медии с лупа да ги търсиш. Ако резултати няма, то задачата е да се "изсмучат от пръстите" аргументи за това, че политиката им е правилна. Да ама не! Русия преживя удара и към момента показва забележително възстановяване на икономиката си . И ще става все по силна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 5
tisia
преди 9 години
интересно ,защо нашите медии не дават гласност на статията,която цитирате.пак ли ни информират избирателно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още