IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция направи лихвено плащане за 3,8 млн. евро по деноминиран в йени дълг

Атина е изправена пред лихвени плащания на стойност 910 млн. евро през този месец

15:54 | 03.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция направи лихвено плащане за 3,8 млн. евро по деноминиран в йени дълг

Останалата без пари Гърция направи лихвено плащане на стойност 3,8 млн. евро по деноминираните си в йени държавни облигации, дължимо в петък, заяви пред Ройтерс правителствен служител.

"Направихме съответното лихвено плащане, платежното нареждане е издадено", каза служителят, който отказа да бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори публично.

Деноминираните в йени гръцки облигации не са част от преструктурирания през 2012 г. дълг, които гръцката държава договори като част от международна финансова помощ.

Плащането е спорно, защото Гърция е в забава към отпуснат кредит от страна на МВФ, а фондът се счита за привилегирован кредитор. Принципно страната не би трябвало да погасява други задължения (независимо на каква сума), докато не погаси задълженията си към МВФ.

Атина е изправена пред лихвени плащания на стойност 910 млн. евро през този месец, включително и 695 млн. евро на Европейската централна банка на 20 юли и 102 млн. евро на Европейската инвестиционна банка във връзка с двустранен заем. 

В четвъртък доклад на Международният валутен фонд (МВФ) показа, че динамиката на дълга на Гърция е "неприемлива" и страната се нуждае от сериозни реформи, ако желае да излезе от кризата. 

Според анализа положението за Гърция е толкова лошо, че правителството се нуждае от около 51,9 млрд. евро в периода между октомври 2015 г. и декември 2018 г. Освен това икономическата позиция на средиземноморската страна се влошава: миналата година МВФ прогнозира, че дългът на Гърция ще намалее от 175% от БВП през 2013 г. до 128% през 2020 г. Сега институцията очаква задълженията на Атина да са 150% от БВП през 2020 г.

Фондът, който е най-големият институционален кредитор на Атина, отдавна призовава Атина да се придържа към строгата програма за реформи. Въпреки това правителството на СИРИЗА пренебрегна призивите и не успя да плати вноската си по дълга към МВФ на стойност близо 1,6 млрд. евро на 30 юни.

Новините около гръцката криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още