IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се отправя към предизборна кампания

Панайотис Лафазанис призна, че новата му партия едва ли ще успее да състави кабинет

18:35 | 23.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Група от отделили се от гръцката партия СИРИЗА ще се опита да създаде правителство, само три дни след като формира нова партия, което открива пътя към официалната предизборна кампания тази седмица, пише Bloomberg.

Президентът Прокопис Павлопулос ще покани бившия министър на енергетиката Панайотис Лафазанис в понеделник за съставянето на ново правителство в рамките на дни, което е част от конституционната процедура следваща оставката на премиера Алексис Ципрас.

След осем месеца на власт Ципрас се оттегли на 20 август, давайки началото на процес, който ще отведе гърците до урните през септември. Целта на Ципрас е да поднови мандата си, след като прие условията на еврозоната за спасителната помощ за страната, което доведе до разцепление в собствената му партия СИРИЗА.

Въпреки че Лафазанис заяви в събота, че ще използва пълните три дни, за да се опита да сформира нов кабинет, той вече призна поражението, отбелязвайки че “различията ни със страните, които са гласували за меморандума, са непреодолими и няма никакъв шанс за сътрудничество”

“Лафазанис вероятно ще използва цялото време, от което се нуждае, за да привлече вниманието към своята нова партия”, твърди Димитрис Сотиропулос, доцент по политология в Университета на Атина “Той ще иска да направи явно присъствието си”.

Разделянето на СИРИЗА

Избраната през януари партия на Ципрас заложи на платформа, обявяваща се против строгите икономии, но след като премиерът се обърна срещу тези идеи и прие исканията на кредиторите част от членовете на партията се оттеглиха от нея.

Група от най-малко 25 депутати, водена от Лафазанис, напусна СИЗИРА и създаде ново движение, наречено Национално единство, което в момента е третата по големина партия в гръцкия парламент.

"Ние няма да приемем да останем в еврозоната и да ни бъдат наложени спасителни програми", коментира Лафазанис пред репортери в Атина на 21 август по време на учредителната пресконференция на движението.

Поканата на Лафазанис за сформирането на ново правителство следва усилията на главния опозиционен лидер Евангелос Меймаракис да събере достатъчно голямо мнозинство в коалиция, за да поеме властта.

Последна актуализация: 19:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Какво да ги мислим тия,те не мислят за себе си,ние ще ги мислим?Да се спасяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още