IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се отправя към предизборна кампания

Панайотис Лафазанис призна, че новата му партия едва ли ще успее да състави кабинет

18:35 | 23.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Коалиция

В неделя Ципрас отказа поканата да се срещне с Меймеракис да обсъдят евентуална коалиция, казвайки му, че няма смисъл от подобна среща, тъй като няма никакъв шанс за сближаване на програмите на СИРИЗА и Нова демокрация, посочват правителствени представители. Освен това Ципрас е заявил, че няма възможност да състави правителство от настоящия гръцки парламент.

С малък или никакъв успех на Лафазанис, формалният процес на предизборната кампания може да започне до края на седмицата и да бъде назначено служебно правителство, посочва говорителят на правителството Олга Геровасили.

Междувременно гръцките медии спекулират, че Василики Тану, председател на Върховния съд, е най-вероятният избор за служебен премиер. Ако е така, тя ще стане първата жена премиер на Гърция.

Изборите през септември "ще се случат преди първата оценка на спасителната програма през октомври и това може да затрудни и забави техническата работа и политическите решения, необходими за нейното изпълнение", коментираха от Fitch Ratings.

Желанието на Ципрас за предсрочни избори е добре дошло, тъй като ще се постигне "по-ясна структура" на гръцкото правителство, коментира Томас Визер, австриец, който води групата, организираща срещите на финансовите министри от еврозоната.

Въпреки че ходът може да забави реформите в Гърция, "това, което е по-важно, е как новото правителство, което много хора очакват да бъде водено отново от Алексис Ципрас, ще изпълни програмата за реформи", допълва Визер.

"Това, което се надявам, е, че който и да спечели изборите, ще бъде сериозен и Гърция ще се върне към растежа и създаването на работни места", заяви испанският премиер Мариано Рахой в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Какво да ги мислим тия,те не мислят за себе си,ние ще ги мислим?Да се спасяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още