IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Русия ще се върне към растеж през 2017 г.

Забавянето на растежа в износителките на петрол е оказало отрицателно въздействие върху световната икономика, коментира Елвира Набиулина

17:32 | 11.09.15 г.
Икономиката на Русия ще се върне към растеж през 2017 г.

Икономиката на Русия ще се върне към растеж през 2017 г., прогнозира днес управителят на руската централна банка Елвира Набиулина, цитирана от руската информационна агенция ТАСС.

За тази година Набиулина прогнозира спад на брутния вътрешен продукт (БВП) в интервала 3,8 - 4,4%, а през 2016 г - 0,5 - 1%.

Руската централна банка е разработила три макроикономически сценария за периода 2016-2018 г.: един негативен, при цени на петрола под 40 долара за барел, базов и оптимистичен. Развитие на негативния сценарий ще изисква изпълнението на по-строга парична политика, коментира Набиулина.

“При развитие на базовия сценарий очакваме темпът на растеж на руската икономика да остане отрицателен, през 2016 г. – 0,5 – 1%. През 2017 г. очакваме малък растеж, а през 2018 г. може да достигне 2,5 – 3,5%”, коментира днес управителят на руската централна банка.

При оптимистичния сценарий растежът ще започне още през 2016 г., а до 2018 г. ще се повиши до 2,5 – 3,5%. При неблагоприятния сценарий спадът на БВП може да продължи и през 2017 г., а връщането към растеж да се отложи за 2018 г., обясни тя.

Елвира Набиулина съобщи още, че руската централна банка е понижила прогнозите си за цената на петрола през тази година от 60 на 52 долара за барел, а през следващата – от 70 на 50 долара за барел.

"Повечето от прогнозите на международни организации, анализатори, участниците на пазара показват, че наблюдаваното влошаване на ситуацията е временно и в средносрочен план е вероятно възстановяването на цените на петрола, макар и с по-бавни темпове от очакваното. Търсенето на равновесие на пазара ще продължи още известно време и все още може да се очакват значителни колебания в цените на петрола”, коментира тя.

Според нея последните събития показват, че световният петролен пазар става все по-чувствителен към промените не само при обективните фактори - търсенето и предлагането, но и субективните очаквания, които могат да се променят бързо. Поради тази причина нестабилността на цените на суровините през следващите години ще се увеличи, прогнозира тя.

Забавянето на икономическия растеж в страните износителки на петрол е оказало отрицателно въздействие върху световния икономически растеж, заяви още ръководителят на централната банка на Русия. “Очакванията, че спадът в цените на петрола и другите суровини ще допринесат за растежа на световната икономика чрез подобряване на конкурентоспособността на държавите износители не е оправдано и забавянето на икономиките – износителки на суровини има значително въздействие върху световната икономика”, посочи тя.

Руската централна банка не очаква отслабването на рублата да продължи, коментира още Набиулина. Институцията отчита, че доходите в Руската федерация през следващите години ще растат със сдържано темпо, а потреблението ще остане на ниски нива и ще се възстановява бавно.

Сегашният обем на международните резерви на Русия е адекватен и достатъчен, каза още Набиулина. “Ние имаме много гъвкава политика на попълване на валутните резерви”, отбеляза тя, като допълни, че доколкото е възможно, централната банка на Русия ще продължи да попълва валутните резерви.

Ръководителят на руската централна банка посочи, че регулаторът е влошил прогнозите си за инфлацията за 2015 г. от 10,8% до 12-13% заради отслабената рубла. Очаква се годишната инфлация през следващата година да намалява и към септември 2016 г. да достигне около 7%, прогнозира тя. Централната банка възнамерява да постигне инфлация от 4% до 2017 г., без значение кой сценарий за икономиката ще се осъществи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още