IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът в Гърция днес замря заради всеобща стачка

Повечето полети са отменени, не се движат влакове и кораби, не работят съдилищата, болници приемат само по спешност, стачкуват медиите

11:12 | 15.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Животът в Гърция днес замря заради всеобща стачка

Въздушното пространство над Гърция днес е затворено за всички пътнически и товарни полети поради всеобща стачка, организирана от най-големите профсъюзи в страната от държавния и частния сектор, съобщи Итар-Тасс. 

В стачката взимат участие и гръцките авиодиспечери, които днес ще обслужват само правителствени, военни и медицински полети. Затова са анулирани стотици полети от и за Гърция, както и вътрешните полети.

Стачката, която в различните сектори на икономиката е с различна продължителност – от няколко часа до няколко дни, е против планираните от правителството радикални реформи в сферата на трудовите отношения.

И днес продължава стачката на гръцките железници, поради което влаковете не пътуват. Заради обявената от Общогръцката федерация на моряците стачка едно денонощие корабите ще останат на пристан. Водачите на таксита са обявили тричасова стачка.

Общественият транспорт в Атина обаче ще се движи, макар и на по-големи интервали, „за да се даде възможност на трудещите се да вземат участие в протестните митинги в центъра на гръцката столица“, се посочва в съобщение на браншовия синдикат.

В държавните болници два дни ще бъдат приемани пациенти само по спешност, а съдилищата не работят днес заради стачка на Федерацията на съдебните служители.

Федерацията на банковите служители е обявила двудневна стачка заради „нанесения от правителството удар по колективните трудови договори и отмяна на основни права на трудещите се“.

Тридневна стачка, започваща от днес, провеждат работещите във всички държавни и частни телевизии, радиостанции, вестници, списания и новинарски сайтове, които искат незабавно подписване на нови колективни трудови договори в сектора.

Държавната Атинска информационна агенция съобщи за прекратяване на предаването на всички новини от тази сутрин до утре сутринта.

Правителството на Гърция пое ангажимента да проведе реформа в държавните организации и предприятия и в областта на трудовото законодателство във връзка с програмата за отпускане на кредити от ЕС и МВФ на обща стойност 110 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
мене нещо не ми стана ясно за кво точно стачкуват, че са им резнали 13 или 14-тата заплата. Ами да се сменим тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
pederator
преди 13 години
Гръците са идейни ***, понеже ги мързи - стачка (т.е. пак седят и не работят) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
kefala
преди 13 години
С чуждите пари 1800 еуро пенсия на учител!!!Плюс 13,14 пенсия!!!Така кой не знае!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още