IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отложи отпускането на помощ от 88 млн. евро за Кипър

Причината е отлагането на реформите, свързани със събирането на лошите кредити в островната страна

14:19 | 19.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ отложи отпускането на помощ от 88 млн. евро за Кипър

Международният валутен фонд (МВФ) отложи отпускането на кредитна линия на стойност 88 млн. евро за Кипър, съобщава RT.

Решението бе взето, след като парламентът в Никозия реши да отложи коригирането на местното законодателство, свързано с лошите кредити в страната. Новите закони щяха да ускорят процедурата по конфискуване на имущество от хора, които не могат да изплащат кредитите си.

Влизането на закона в сила още през септември бе едно от условията за отпускането на допълнителна кредитна помощ за Кипър. Отпускането на средства бе отложено обаче за 30 януари 2015 г.

"След днешното спиране на законодателството критичните изисквания за завършване на петия преглед на програмата вече не са изпълнени", заяви МВФ в изявление. "Ние с нетърпение очакваме да продължим сътрудничеството и ще се съгласим с властите относно следващите стъпки в предстоящия период", посочи институцията.

Оттук нататък всяко тримесечие представители на т.нар. "тройка" кредитори (Европейския съюз, Европейската централна банка и МВФ) ще посещават острова и ще дават препоръки за получаване на следващия транш на помощта.

През март 2013 г. ЕС и МВФ се съгласиха да предоставят 10 млрд. евро на Кипър при условие, че Никозия извърши редица строги мерки по отношение на банките от публичния сектор, като балансира бюджетите им и ги преструктурира.

Към момента Кипър е получил 5,77 млрд. евро от обещаните 10 млрд. евро.

Страната изпадна в икономическа криза през 2012 г., след като финансовата криза в Гърция се разпространи и в кипърските банки и принуди притежателите на големи сметки да приемат намаляване на стойността на техните депозити.

Всичко по темата за Кипър четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Кипърци не са подписали някои "маловажни" документчета и ...... сега "леко" извиване на ръце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още