IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Кипър очаква страната да се завърне към растежа догодина

Прогнозите на финансовата институция са за икономически ръст от 0,5% догодина при евентуален спад от 2,8% през 2014 г.

20:15 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Кипър очаква страната да се завърне към растежа догодина

Централната банка на Кипър очаква страната да се завърне към растежа през 2015 г. Прогнозите са, че през тази година икономическото забавяне ще бъде по-незначително в сравнение с прогнозите. Това каза гуверньорът Христала Йоркадзи пред кипърските народни представители, предава WBPOnline.

„Оптимист съм, че през 2015 ще бъде годината, в която Кипър ще се завърне към растежа. Сигналите са за по-бързо възстановяване“, коментира Йоркадзи, която е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Очакванията на централната банка са за ръст от 0,5% догодина. По нейни думи контракцията от 2,8% тази година, предвиждана от Европейската комисия, е реалистична. Все пак оценката е по-оптимистична от прогнозите на властите за спад на БВП с 3,2 на сто тази година.

Като член на УС на ЕЦБ пред кипърския парламент тя не коментира състоянието на икономиката на еврозоната или паричната политика на банката.

През третото тримесечие икономическият растеж в еврозоната е 0,2% на тримесечна и 0,8% на годишна база. Освен Италия тревоги продължават да поражда и икономиката на Кипър.

Италия остава в лапите на рецесията, след като БВП се свива с 0,1% на тримесечна и с 0,4% на годишна база. Тримесечният спад в Кипър е в рамките на 0,4%, докато годишният забавя своето темпо до 2 на сто спрямо 4,7%, отчетени през първите три месеца на тази година.

Положението на Кипър контрастира със ситуацията в Гърция, която съумя да излезе от рецесията още през първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още