IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полските банки предлагат помощ на потребителите с кредити във франкове

Индустрията иска да създаде два фонда, които да бъдат съфинансирани от държавата

11:08 | 12.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Полските банки предлагат да създадат специален фонд, чрез който да помогнат на потребителите, изтеглили ипотечни кредити в швейцарски франкове, след като валутата поскъпна рязко през януари и увеличи размера на месечните им погасителни вноски, пише Ройтерс.

Решението, представено от председателя на Асоциацията на банките в Полша (ZBP), включва създаването на фонд за преструктуриране на ипотечни кредити, насочен към най-пострадалите заемополучатели, и на стабилизационен фонд, който да помогне на други клиенти да конвертират швейцарските заеми в злоти.

„Голяма част от финансирането ще дойде от банковия сектор“, разкри председателят на ZBP Кристоф Петрашкевич по време на банков форум и поиска публичният сектор да осигури една трета от средствата за стабилизационния фонд, Друга една трета да дадат банките, а остатъкът да бъде покрит от вноските, които банките вече са направили във Фонда за гарантиране на влоговете.

Около 550 000 поляци имат ипотечни кредити във франкове за 150 млрд. злоти (38,4 млрд. долара), което е близо 40% от общия ипотечен пазар. По-голямата част от заемите са били взети по време на финансовата криза, когато полската злота е била относително скъпа.

Сега стойността на доста кредити е далеч над тази на имотите, които са закупени чрез тях, и някои заемополучатели изпитват трудности да погасяват задълженията си, след като Швейцария отвърза курса на франка спрямо еврото през януари.

Банките, в чиито кредитни портфейли преобладават ипотечните кредити във франкове, са Getin Noble Bank, PKO BP, BPH, BZ WBK, mBank, Millennium и полското поделение на австрийската Raiffeisen.

Директорът на държавната банка РКО Сбигнев Ягело коментира, че банките преговарят с публичните институции относно съфинансирането на специалните фондове.

Управляващите, които ги очакват парламентарни избори през есента на 2016 г., вече предложиха облекчения, измежду които и по-ниски лихвени проценти по заемите, но предприеха и обмяна на ипотечни кредити във франкове в злоти в унгарски стил, който се характеризира с конверсия при високи валутни курсове.

Според финансовия министър Матеуш Шчурек предложението на банковата индустрия не е детайлно, поради което ведомството не може да вземе страна, но той не изключи възможността и Фондът за гарантиране на влоговете да участва.

Същевременно ръководителят на полския финансов регулатор KNF Андрей Якубяк разкритикува предложенията на банките. Според него и клиентите, и банките трябва да понесат по равно разходите. Якубяк изчислява, че разходите биха възлезли на 20-25 млрд. злоти в следващите 20 години.

От своя страна ръководителят на Асоциацията на банките в Полша отказа да посочи цифри, коментирайки, че това ще зависи от пазарните условия.

Пакетът с облекчителните мерки трябва да бъде готов до края на май. От друга страна премиерът Ева Копач наскоро каза, че държавата няма да плаща сметката на домакинствата, които изпитват трудности да изплащат задълженията си по ипотечните заеми, деноминирани във франкове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още