IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарци и поляци влизат в битка с банките заради ипотеки в швейцарски франкове

Кредитополучатели настояват правителствата да се намесят, за да разрешат проблема с ескалиращите месечни вноски

13:38 | 13.11.13 г.
Унгарци и поляци влизат в битка с банките заради ипотеки в швейцарски франкове

Томаш Садлик е сред стотиците хиляди поляци и унгарци, които преди години решиха, че тегленето на ипотечен заем в швейцарски франкове е добра идея, пише Financial Times. Сега обаче те са в трудна ситуация заради срива на местните им валути по време на финансовата криза.

В тази ситуация Садлик е решил да предприеме съдебни действия на фона на засилващата се вълна от недоволство срещу банките, отпускали ипотеки в чуждестранна валута. Това на свой ред може да има много сериозни последици за местната финансова система и потенциала за икономически растеж, посочва изданието.

В първия подобен случай в Полша Садлик е завел дело срещу банката си - поделение на австрийската Raiffeisen Bank, като я обвинява, че го е убеждавала да тегли заем в швейцарски франкове, въпреки че това не е било в негов интерес.

"Банковият служител ми каза, че ще плащам повече, ако тегля заема в злоти", казва той, коментирайки кредита си от 600 хил. злоти (166 хил. евро по онова време), който е нараснал близо два пъти, откакто финансовата криза удари полската валута. "Те ме измамиха", твърди той.

От поделението на Raiffeisen настояват, че клиентите им са били информирани за рисковете, преди да теглят подобни кредити, въпреки че отказват да коментират отделни случаи.

Делото все още е на много ранен етап, като се очаква първото съдебно заседание да се проведе до края на тази година.

Садлик обаче не е сам. Той е създал организация с над 1000 членове, много от които в момента обмислят варианта да заведат колективно дело.

В Унгария също назряват съдебни спорове. Унгарският бизнесмен Арпад Каслер спрял да погасява кредита си през 2010 г. с твърдението, че е спечелил съдебно дело срещу банката си. Месечната лихва по кредита му от 14 млн. форинта (55 400 евро) се е утроила. Той е лидер на организация на 20 000 унгарци, които настояват правителството да предприеме действия срещу банките.

В Хърватия пък през лятото съд реши, че местните банки трябва да конвертират заемите в швейцарски франкове в местна валута при курса, валиден към датата на отпускането им.

Решаването на проблема е жизненоважно, особено в Унгария, където той засяга потребителските разходи и икономическия растеж. Една пета от заемите в чуждестранна валута са в забава. По данни на централната банка общите необслужвани кредити на домакинствата в чуждестранна валута през ноември са били на стойност 2,6 млрд. вро.

В Полша проблемът не е толкова остър. Само 2,9% от заемите в чуждестранна валута не се погасяват редовно. Изплащането им не е проблем за по-голямата част от хората, тъй като като цяло кредитополучателите са от средната класа, а повечето от тях успяха да запазят работата си въпреки забавянето на икономиката.

Местният банков регулатор предупреди, че конвертирането на ипотеките в злоти при много по-благоприятен курс, какъвто беше той при тегленето на ипотеките, би могло да струва на местните банки около 10 млрд. евро, което би могло да хвърли местната икономика в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още