IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата в Гърция проучва дали може да разследва плана на Варуфакис

Финансовото министерство проверява дали чиновници са извършили неправомерни действия и дали са изтекли данни на данъкоплатците

09:17 | 28.07.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Прокуратурата в Гърция проучва дали може да разследва плана на Варуфакис

Главният секретар, отговарящ за държавните приходи към финансовото министерство на Гърция, Катерина Саваиду е разпоредила да започне спешно разследване, за да се установи дали нейни чиновници са извършили неправомерни действия и дали от службата са изтекли данни за индивидуалните идентификационни номера на данъкоплатците във връзка с т. нар. план Б на бившия финансов министър Янис Варуфакис.

От своя страна прокуратурата при Върховния съд на Гърция също проучва възможността за намеса по скандалния случай, съобщават вестниците в южната ни съседка днес.

Вестник Naftemporiki пише, че от секретариата е било разпоредено да бъде извършена вътрешна проверка на информационните системи за евентуално незаконно изтичане на данни от тях. За резултатите от това разследване ще бъдат информирани компетентните съдебни власти, както и политическото ръководство на страната, допълва изданието.

Бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис е подготвял подробен план за въвеждане на паралелна платежна система, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) беше прибегнала до закриване на гръцките банки, припомня изданието.

Според Kathemerini за целта той бил готов да хакне сайта на Генералния секретариат на държавните приходи, за да получи достъп до индивидуалните номера на данъкоплатците.

Пред британския Telegraph самият Варуфакис отрича да е имало план за връщане на страната към драхмата, но признава, че е имало план за създаване на паралелна платежна система.

Според Ethnos базираният в Лондон Форум на официалните парични и финансови институции (OMFIF) е публикувал запис, в който самият Варуфакис разказвал за своя таен план за създаване на паралелна платежна система.

Записът е бил направен от изказване на Варуфакис на видеоконференция с инвеститори и ръководители на международни хедж-фондове на 16 юли и е бил публикуван с негово съгласие, твърди медията. Тогава Варуфакис е бил предупреден, че неговото изказване се записва, но той не се е противопоставил. По този повод още тогава главната опозиционна партия Нова демокрация настоя за разследване.

Планът на Варуфакис е предвиждал създаване на паралелна на еврото валута, а в записа подробно е описан начинът, по който щели да бъдат използвани за целта данните от индивидуалните данъчни номера на гръцките граждани.

В своето изказване Варуфакис дава да се разбере, че гръцкото правителство не е смятало да извади страната от еврозоната, а да преговаря за жизнеспособно решение на гръцкия проблем в рамките на валутния съюз.

От записания разговор на 16 юли възниква въпросът дали в крайна сметка Гърция е имала план Б. Варуфакис казал, че преди изборите в края на януари и преди партията СИРИЗА да поеме властта в страната, премиерът Алексис Ципрас му е наредил да изготви атернативен план. Бившият министър твърди, че планът е бил готвен тайно от петчленна група още от декември 2014 г.

От правителството категорично заявяват, че никога не е бил обсъждан и разработван план за връщане на страната към драхмата.

Темата за Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
ЕЦБ има право да финансира всяка банка по свое усмотрение, а няма задължение да го прави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
Спирането/ограничаването на финансирането от ЕЦБ също е незаконно, при това не е хипотетично, а вече случило се. Но законът не важи еднакво за лъва, човека и змията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още