IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работната група на ЕК за Гърция може да се превърне в постоянен орган

Брюксел иска да помогне на Румъния, България и Хърватия да модернизират административните си структури, за да не се повтори гръцкият сценарий

10:36 | 04.03.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Работната група на ЕК за Гърция може да се превърне в постоянен орган

Ръководената от германеца Хорст Райхенбах работна група на Европейската комисия (ЕК) за Гърция ще се превърне в постоянна комисия, която при нужда може да помага и на други страни. Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер възнамерява да интегрира екипа от експерти в бъдещото икономическо управление на еврозоната, твърдят източници от Брюксел, цитирани от Handelsblatt.

Дълговата криза в еврозоната е показала, че техническата помощ за страни по програмата е много важна. Не само Гърция, но и Португалия и Кипър са се възползвали от нея. Техническа помощ за създаване на ефективна администрация, нова система на здравеопазването или мощен данъчен орган ще бъде от нужда и за други страни.

Конкретно в Брюксел назовават Румъния, България и Хърватия, пише германското издание. На тези страни трябва да се помогне навреме, за да модернизират те своите изостанали административни структури. В противен случай има риск от повторение на гръцкия сценарий, ако тези държави се присъединят към валутния съюз.

Междувременно стана ясно, че финансирането на гръцките финансови институции от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) е нараснало силно през януари заради високите изходящи кредитни потоци. Като цяло отпускането на заеми от ЕЦБ на гръцки кредитори срещу залози е скочило през януари в сравнение с предходния месец с 47 на сто до 82,24 млрд. евро, показват последните данни на Централната банка на Гърция, цитирани от Ройтерс.

Вследствие на изтичането на капитали през месеца гръцките банки бяха принудени да приемат пари по програмата за извънредна помощ, т.нар. ELA (Emergency Liquidity Assistance), в размер на 5,2 млрд. евро. През декември гръцките финансови институции почти не се нуждаеха от подобна помощ. 

Наблюдателите очакват през февруари помощите по ELA да се увеличат рязко. Причината е, че ЕЦБ отмени специалните правила за гръцките държавни облигации. Гръцките банки вече не можеха да депозират гръцките държавни облигации с нисък рейтинг като обезпечение за свежите пари от ЕЦБ. Затова те трябваше да разчитат само на помощта по ELA. Рамката бе повишена от ЕЦБ през февруари до 68,3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 0
edimi
преди 9 години
...................иска да помогне на............................... да модернизират ..............структури, за да не се повтори гръцкият сценарий-----------------------Що не в прав текст - Брюксел ще контролира изцяло структурите, да не се харчосват напразно пари. Отделна е темата разбира се, кой заслужава самостоятелност при управлението на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
data
преди 9 години
хъ , хъ , хъ крайно време беше , а не да тичате постоянно при МВФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още