IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле отново се противопостави на Варуфакис

Германският финансов министър предупреди Атина да не се опитва да променя условията на кредитното споразумение

13:16 | 04.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шойбле отново се противопостави на Варуфакис

В спора за последните договорки за помощната програма за Гърция германският финансов министър Волфганг Шойбле влезе в поредната полемика с гръцкия си колега Янис Варуфакис.

По-рано Варуфакис нарече изявлението на Еврогрупата за помощната програма „нееднозначно“. Претенция, която Шойбле не може да приеме с лесна ръка.

„Ако гръцкият министър на финансите счита, че решението на Еврогрупата за Гърция не е ясно, то по-добре да не се изказва", каза Шойбле пред Stuttgarter Zeitung. Декларацията е много ясна, добави той.

Освен това гръцките „финансови беди“ не са причина за смекчаване на задълженията към кредиторите, смята Шойбле. „Преди да получи други капитали, Атина трябва да докаже, че е реализирала договорените условия, а това, колко време ще е нужно на Гърция да изпълни тези условия, зависи само от нея, каза още Шойбле. Според него само от правителството в Атина зависи кога останалите средства от втората програма ще бъдат приведени на страната.

Новото послание на Шойбле към Гърция идва часове, след като бе оповестено, че финансовият министър Янис Варуфакис ще представи пакет от реформи на срещата на Еврогрупата на 9 март.

По-рано гръцкият министър ясно изрази острите финансови нужди на страната си. „Март е обезпечен", заяви той, имайки предвид датите за изплащане на кредитите на Гърция. Не е ясно обаче какво ще се случи след това. Като цяло страната трябва да плати през тази година 17 млрд. евро по лихви и главници, почти половината от които са към Международния валутен фонд (МВФ).

В интервю за германския Handelsblatt Варуфакис заяви, че е научил, че "подстрижката на дълга е мръсна дума". "Така, както ние не искаме да чуем за думата "Тройка", така и кредиторите не искат да чуят за подстригване на дълга", заяви той. Ето защо Варуфакис предлага ползването на друг термин, като например "Swaps".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още