IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис настоява за преструктуриране на гръцкия дълг към ЕЦБ

Облигациите ни трябва да бъдат отложени за по-далечно бъдеще, заяви финансовият министър

09:33 | 15.05.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки възраженията на своите европейски партньори гръцкият финансовият министър Янис Варуфакис продължава да настоява на своите планове за преструктуриране на дълга. Страната му ще се нуждае от повече време за изплащането на заемите към Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви отново министърът, цитиран от Ройтерс.

След изплащането на почти 7 млрд. евро през юли и август на страната ще останат 27 млрд. евро, които трябва да се платят през следващите месеци и години. „Тези облигации трябва да бъдат отложени за по-далечно бъдеще. Това е ясно", заяви Варуфакис. С това той отново намеква за предложенията си за преструктуриране на дълга от началото на мандата си. 

Варуфакис възнамерява да намали натиска над страната по различни начини. Те включват обвързани с икономическия растеж облигации и т. нар. „вечни облигации“.

Той поднови предложението си за размяна на облигации между Европейския механизъм за стабилност (ESM) и ЕЦБ. Спасителният фонд може да действа като посредник. ESM може да купува издадени от Гърция дългосрочни облигации и да ги прехвърля на ЕЦБ, която така "ще изплати дълга". По този начин „изплащането на дълга ще бъде отложено в далечното бъдеще".

Въпреки това обаче шансовете за успех на плановете на Варуфакис са съвсем минимални. Президентът на ЕЦБ Марио Драги едва ли ще си позволи да дразни Германия заради текущата програма за закупуване на облигации на банката, пише още Ройтерс.

Малко по-късно при преговорите с международните кредитори министърът, който вече не води разговорите от гръцка страна, заяви, че неговите предложения „ще изплашат до смърт“ шефа на ЕЦБ Марио Драги. „В крайна сметка той трябва да се бори срещу германската Бундесбанк и нейния президент Йенс Вайдман“, който бил против облекчаване на дълговите правила в Европа, каза Варуфакис.

Гърция трябва да изплати през юли дългове за 3,5 млрд. евро на ЕЦБ. Според анализатори Гърция ще успее до този момент да се справи без чужда помощ, но след това ще трябва да получи подпомагане, за да избегне фалит. Други 3,2 млрд. евро са с падеж през август. 

В понеделник Гърция и еврогрупата отново не постигнаха споразумение за удължаване на програмата за финансова помощ за Атина. Участниците в срещата изразиха предпазлив оптимизъм по отношение на предприеманите от Гърция стъпки за постигане на споразумение.

Гърция и международните кредитори (ЕЦБ, ЕК и МВФ) трябва да съгласуват нов план за реформи, който да позволи удължаването на втората програма за международна финансова помощ за Атина за трети път и да се преведе оставащият пакет от 7,2 млрд. евро финансова помощ. Втората програма за помощ беше разчетена до 1 януари 2015 г., а много експерти смятат, че Гърция ще има нужда от допълнителни средства, припомня DPA. 

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
driverf1
преди 9 години
"В крайна сметка той трябва да се бори срещу германската Бундесбанк и нейния президент Йенс Вайдман, който бил против облекчаване на дълговите правила в Европа, каза Варуфакис.".....Според мен Йенс Вайдман се опасява,че тези 7.2 милрд. евро от последния транш ще потънат в бездънна Гърция и тогава маляките ще развеят бели знамена и ще спрат да връщат всякакви заеми.....А на Варуфакис може да му се запуши устата като от оставащите след плащанията през август още 27 млрд се изкарат тези прословути 7.2 млрд и на гърците им остане да плащат само 20 млрд евро.....,така хем ще връщат по-малко.....(те нали това искат.....).....,хем вече ще се спре дискусията по последния транш.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Сега да ни дадат едни пари, а плащанията да ги отложим за следващите превителства. Гениално :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
albobo76
преди 9 години
"Отлагай непопулярните решения и живей" е мотото на всеки успешен политик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Когато навремето им отпускаха сегашните спасителни заеми съвсем друго приказваха, пък сега отново за 3-ти пореден път се оказва че и тях не могат да обслужват. Я марш на работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
evtimvz
преди 9 години
Много стара идея. Този забравя какво е говорил преди. Или ни смята за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още