IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Трябва да сложим край на играта на Черен Петър

Враждебността между европейците е по-силна от всякога, а най-вече гърците и германците падат до точката на моралното самоизтъкване

11:38 | 30.03.15 г. 56
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<h2>
	Варуфакис: Пет години след отпускането на първия спасителен пакет Гърция затъва още повече.<span style="font-family: Arial, Verdana, sans-serif; font-size: 12px;"> <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></span></h2>

Варуфакис: Пет години след отпускането на първия спасителен пакет Гърция затъва още повече. Снимка: Ройтерс 

Германският телевизионен водещ Гюнтер Яух неотдавна показа по телевизията редактирано видео с участието на Янис Варуфакис от времето преди да стане гръцки министър на финансите, в което Варуфакис е показал „среден пръст" на страната му. Реакцията на това показва потенциалното въздействие на предполагаем жест, особено в трудни времена. Преди финансовата криза от 2008 г., която подчерта слабостите на европейския паричен съюз и настрои редица горди страни една срещу друга, излъчването на клипа със сигурност не би предизвикало подобно вълнение, пише в своя блог самият Варуфакис.

„Когато в началото на 2010 г. гръцкото правителство вече не можеше да обслужва дълговете си към френски, германски и гръцки банки, се изказах против ангажимента за огромен нов заем от европейските данъкоплатци, за да се изплати този дълг. И показах три причини за това“, пише още гръцкият министър. 

На първо място новите кредити не представляват спасение за Гърция, а по-скоро цинично прехвърляне на частните загуби от отчетите на банките върху плещите на най-уязвимите граждани на Гърция. Колко от европейските данъкоплатци, които плащат сметката за тези заеми, знаят, че над 90 на сто от 240 милиарда евро, които са предоставени на Гърция, отиват във финансови институции, а не стигат до гръцката държава или нейните граждани, пита реторично Варуфакис.

На второ място предвид факта, че Гърция дори и тогава не може да си изплаща съществуващите кредити, очевидно става ясно, че принудителната политика за строги икономии, които беше в основата на "спасяването", ще тласне номиналните доходи на гърците до дъното - което би направило националния дълг още по-неустойчив. Когато гърците няма да успяват да правят погашения по своя колосален дълг, германските и другите европейски данъкоплатци ще трябва да се намесят отново. (Богатите гърци, разбира се, отдавна са изместили своите депозити във финансови центрове като Франкфурт и Лондон).

И най-накрая това всичко попречи на сближаването на еврозоната. Защото бяха измамени хората и парламентите, като на тях спасяването на банките в Гърция им бе представено като акт на "солидарност", без да се помогне на гръцките обикновени хора. Да, тези граждани действително бяха използвани, за да се наложи на германците още по-тежко бреме. Германците се обърнаха срещу гърците, гърците - срещу германците, а когато и други страни попаднаха във фискална беда, Европа се обърна срещу себе си, пише още  Варуфакис.

Факт е, че Гърция не е имала право да поема повече дългове от германски или други европейски кредитори във времена, в които общественият дълг не е управляем, признава финансистът. Преди страната да вземе нови кредити, е трябвало да договори преструктуриране, а по отношение на парите, които дължи на кредиторите от частния сектор, да наложи „подстрижка на дълга“. Но този „радикален“ аргумент тогава е бил игнориран, съжалява финансовият министър.

По същия начин европейските граждани е трябвало да настояват техните правителства да се откажат да предприемат трансфера на частните загуби върху себе си. Но не се е случило и така този трансфер се е осъществил скоро след това.

Резултатът е най-големият подкрепен от данъкоплатците кредит в историята, и той е бил предоставен при условие, че Гърция ще трябва да следва такава строга политика на разходите, че нейните граждани са загубили една четвърт от доходите си - нещо, което прави невъзможно изплащането на какъвто и да е частен или публичен дълг. Получилата се и все още продължаваща хуманитарна криза е трагична, смята Варуфакис.

Пет години след отпускането на първия спасителен пакет Гърция затъва още повече в кризата. Враждебността между европейците е по-силна от всякога, а най-вече гърците и германците падат до точката на моралното самоизтъкване, взаимните обвинения и враждебност.

От тази токсична игра на Черен петър полза имат само европейските врагове. Трябва да се сложи край на това, убеден е Варуфакис. Само тогава Гърция може, с подкрепата на европейските си партньори, които проявяват интерес към нейното икономическо възстановяване, да се съсредоточи върху прилагането на ефективни реформи и политики за насърчаване на растежа. Това е от съществено значение, за да може Гърция най-накрая да е в състояние да изплати дълга си и да изпълни задълженията си към своите граждани, пише още финансовият министър.

Според него от практическа гледна точка споразумението с еврогрупата от 20 февруари, което предвижда четири месеца отсрочка за погасяването на кредитите, предоставя важна възможност за постигане на напредък.

„В дългосрочен план европейските лидери трябва да работят заедно, за да променят валутния съюз, така че да се насърчи общия просперитет вместо взаимното недоволство. Това е трудна задача. Но със силното чувство за обща цел, единна стратегия и може би един или два положителни жеста, това може да се постигне“, пише още Варуфакис. 

Всичко по темата четете тук!

Още видео материали можете да намерите на сайта на телевизия Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 1 rate down comment 0
динамо
преди 9 години
Междудругото, министъра е казал някои доста верни неща.А именно ,че ЕС.трябва да се погрежи и помисли за общия просперитет т.е.за правене на такава политика.А не големите икономики в ЕС печелим пък малките оправяйте се ,учете се ,слушкайте и т.н.а ниеq ако слушкате многоq може и да помогнем.И другото ,че от сегашното положение имат интерес само враговете на силна,обединена Европа.И всички знаем кой е този враг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 3
marto76
преди 9 години
Просто трябва да си платят дълговете с лихвите и без да им се правят повече безплатни подаръци, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
До голяма степен съм съгласен със Сините камъни, че банкирането е виртуализирано с цел ограничаване на възможностите за мърдане. Но все пак има един тънък момент - защо потребителите теглят заеми ? За правителствата е ясно - натиск, подбутване, ако не си с нас си против нас и лошите терористи това-онова.. Няма спор, но пък има лек в лавирането между големите. Обаче защо потребителите се набълбукват със заеми ? Толкова много хора ли нямат елементарен имунитет срещу рекламната преса и психоза ? Нали разбирате, че правителствата може да лавират, да избягват заеми, но когато народът се вдигне че иска веднага айфони, лаптопи... тоест високия стандарт от рекламите, няма мърдане - заеми ! Защото с труд ще стане след като излязат от модата ;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 6 rate down comment 0
Kockata_Mitev
преди 9 години
Не разбирам защо се дразниш все пак тук всички имаме право на мнение.И мисля че в този сайт би трябвало коментарите да не са на ниво сайт за конспирации.Това което казваш не кореспондира с истината.Гледал си филмите в тубата,повечето са анимационни в която се обяснява как злите банкстери примамват добрите хора и ги правят роби.Бакстерите наистина са зли и алчни но те предлагат продукт който продават.Защо няма тирове с пари мисля че ще ми е малко трудно да ти обясня ако не ти е ясно как функционира съвременния финансов механизъм.Тия дето ми гарзправяш как гърците ги натопили с кредитна линия и не разбрали са просто комични.Парите са взети и похарчени драги.*** и им обясни сега че сегашната ситуация е супер за тях и няма да има лоши кредитни линии от лошо виртално евро от лоши банки и ще взимат 100 долара заплата и 50 долара пенсия щото толкова ще взимат като си повярват и полетят от скалата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
И понеже няма да вляза повече в тая страница, да ти обясня с думи прости, как се създават парите, понеже нямат покритие, както до 1971Създават се в момента, в който се осъществява сделката.Купуваш хляб с кредитна карта и ............... си създал два лева.Купуваш апартамент, прави се транзакцията от банката която ти е дала заема и в момента, в който продавача ги получи, са се създали да речем сто хиляди.Същото е и с парите, които ги дава ЕС!Те отварят една кредитна линийка, така небрежно, според колко си им симпатичен, ти се подписваш, а Те Не!Тука някой ми говяори, че подписите били два!Да бе!Банков служител може да се подпише за оформянето на документите, но не и за даването на заема!Много си бос , моето момче, но ти се прощава!Всички се учим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
И да слагаш минуси и да не слагаш, оставаш слуга на системата!Все ми е тая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
Няма да се повтарям заради теб, били фалшифицирали данните!Чувал ли си за кредитна линия!В кредитната линия има само цифри!Пари няма!Пари връща този, който се е хванал на въдицата!По този начин се изземва целият кеш от обръщение и пак те водят до банката за кредит!Пълен контрол, поддържан от пълни ***!Да си виждал бронирани коли да носят пари в банките?Да изнасят, да, но да внасят,..................Когато видиш бронирани тирове с милиардите в тях, да пресичат гръцката или нашата граница, обади се на арменския поп!Като дойде демокрацията, какво изнесоха от България първо?Сега в Украйна, какво беше първото дето качиха с палети на самолети!Като видиш да връщат злато по същия начин, тогава ми се пени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 7 rate down comment 0
Kockata_Mitev
преди 9 години
Не знаеш ли как ги дадоха.Гърците наеха Голдман Сакс,фалшифицираха данните поразкрасиха ги и воала.Как се тегли кредит който не е за теб.Само не ми ги разправяй как горките дошли лошите банки и насила искали да им дадът пари и те не разбрали нищо.Да банките са лоши но никой не дава заеми принудително....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
""""""""""""""""Само дето дъртата Меркел нещо не е съгласна с тоя левент :) и от както свят светува ........................отписването на даден кредит зависи само и единствено от волята на кредитора :) ."""""""""""""""""""""Още една фраза!И то невярна!И преди Ви питах и така никой не каза, как ги дадоха тия пари на гърците?Как на нас сега ще ни дадат колко бяха, 16 милиардчета ли повече ли ЛЕВА!Като видите ТИР-ове натоварени с български левчета да пътуват към София, звъннете на ББ!Да си вземе заема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
""""""""""""По същество си прав само че заеми се искат,не се дават""""Уникални сте!Кой наложи кредитите на пазара и как?Та в самата Америка, само преди някакви си 50 години, на един курс, водещият , беше американец, разказваше, как майка му взела кредит да си купи пералня и "умряла" от страх докато върне заема.Човекън даде този пример, за да каже, че само едно поколение преди него, кредитите са били рядкост.Хората са имали кеш пари в джоба!Та, кой взе кеша, кой смени политиката на парите, за да накара човек да живее в кредитно робство!Айде стига с тия университетчета, дето ви пълнят главите с фраЗи!Заеми се искали!Айде скрий се!Утре и с кислородни маски ще ни въоръжат, за да искаме кислород от системата1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още