IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис към Германия: Не ни унижавайте

Новият гръцки финансов министър е в Берлин за среща с германския си колега и ще се опита да договори намаляване на дълга на страната си

15:35 | 05.02.15 г. 36
<p>
	Финансовите министри на Германия Волфганг Шойбле и на Гърция Янис Варуфакис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовите министри на Германия Волфганг Шойбле и на Гърция Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Новият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис призова Германия да не унижава страната му заради нейните дългове, пише BBC.

Варуфакис сравни страданията на страната си с тези на междувоенна Германия от 20 и 30-те години на миналия век. Той направи това изявление преди срещата си с германския си колега. През този период Германия е била затрупана с непосилни дългове след Първата световна война и е била заплашена от хиперинфлация, която е съкрушила нейната икономика.

Варуфакис обикаля столиците на големите европейски държави тази седмица, за да спечели подкрепа за гръцкия план за преструктуриране на дълга.

В интервю за германската телевизия ARD Варуфакис заяви: „Смятам, че от народите на Европа германците най-добре разбират това просто послание.“

„Ако унижаваш един горд народ твърде дълго и го подлагаш на притесненията от дългова криза без светлина в края на тунела, тогава нещата отиват до точката на кипене“, заяви той.

Сравнението най-вероятно отправя ясно посланиe до германския финансов министър Волганг Шойбле преди срещата му с Варуфакис.

Сред всички страни от еврозоната Германия се смята за най-сериозния опонент на каквото и да е орязване на гръцкия дълг от 323 млрд. евро. Германският канцлер Ангела Меркел отхвърля каквото и да е отписване на дълга, който се равнява на 175% от гръцкия брутен вътрешен продукт (БВП). Тя заяви, че кредиторите вече са правили достатъчно отстъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 0 rate down comment 3
Angel62
преди 9 години
Досега не съм видял "народ" който да живее добре, но "богопомазани"-те и от Гърция намазват, а и ще продължават докато има правителства които взимат заеми в името на "народа" и ги харчат пак от негово име без той да се облажи и за цент. Колко пари похарчи (пред-)последното във БГ за месеци? И да не говорим, че вече притежавам стотици хиляди $$$ дълг (тъй като съм от тези дето плащат данъци) изхарчен за войни и трепане на стотици хиляди цивилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Някой тук си въобразява, че може и да му се върже някой, като тръгне да обяснява що е омразен дълг, все едно говори за жълтите кодове в прогнозата за времето!Ех, Соломончо, изсмука си пръстите, майна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 9 години
Сега как да Ви го обясня по-просто, за да ме разберете? Дългът на Ирак беше натрупан срещу доставката на оръжия. От България например беше извозено всичко снето от въоръжение на БНА. Помните войната с Иран, нали. Това е омразен дълг. Гърция изяде и изпи 500 000 000 000 (петтотин милиарда) евра. Това е неомразен дълг(сиртаки дълг по народному).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 2
honaniga
преди 9 години
Само пенсионерите трябва да са държавни служители. Най-накрая те трябва да се насладят на заслужена почивка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...Освен това, държавните чиновници, като знаят, че след някоя и друга година ще им се наложи да работят в частния сектор, ще се замислят доста повече какви ги вършат докато са на власт защото после ще им се наложи да чукат камъните дето самите те са ги хвърляли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
"Гърка който работи, не е на държавна издръжка нищо не е получил от заемите които му лепят да изплаща. А той е този който трябва да ги изплати тези пари."---------------Затова ми се върти една идея - да се ограничи (със закон ако трябва) пребиваването на държавна служба - примерно, 3 години за най-ниско квалифицираните длъжности до максимум 10 години за най-високо квалифицираните. Така всички (или поне повече) хора ще имат възможност да усетят и опитат и меда и жилото на държавната и частната работа (съответно на харченето на данъци и плащането на такива). ...Още по-добре ако това се въведе на европейско ниво защото (свръх)етатизма е заплаха за цяла Европа. ...А и за света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
На Ирак опростиха дълговете и България пи една студена вода за 3 милиарда, но там чичо Сам се разпореди!Щото трябваше той да плаща, след офанзивата в Ирак!За чичо Сам може, за гоите не може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 2
edimi
преди 9 години
Ако ти, твоите деца, семейство и близки живеете добре с техния начин на живот, ще ти пука ли какви са оценките на някой друг и как той се гърчи. Отдавна много набивани в главите "добродетели" не са такива, включително и робското бачкане/вола по цял ден работи и накрая пак с трева го хранят!/ Какво лошо има да имаш по-добър стандарт с по-малко работа?---------------Това всичкото с уговорката, че нито съм им фен, нито адвокат. По принцип!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 9 години
OK! Да ги пратим с one way ticket всите! Но е добре и да се внесе НАРОД от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 3
honaniga
преди 9 години
На тази жалка ***, който е сложил минус под информацията на Укипедия за платените от България репарации на гърците искам да му кажа, че цялата му рода до девето коляно е плащала сегашният еквивалент на $ 2 милиарда да си чешат топките и няма начин твоите деди да не са участвали в последната балканска война.Не изпитвам никакви симпатии към гърците, напротив даже се кефя на ситуацията в която са изпаднали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още