IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция представя план за преструктуриране на дълга

Терминът "подстригване на дълга" изчезва от плановете на финансовия министър Янис Варуфакис, но резултатът би бил подобен

08:12 | 03.02.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Варуфакис очаква трудности при ефективното пресичане на данъчните измами сред олигарсите на Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис очаква трудности при ефективното пресичане на данъчните измами сред олигарсите на Гърция. Снимка: Ройтерс

Гърция конкретизира плановете си за решаване на спора за дълга на страната. Новият министър на финансите Янис Варуфакис заяви в интервю, публикувано в понеделник вечер във Financial Times, че правителството му вече няма да настоява за отписването на дълга в размер на 315 млрд. евро.

Вместо това натоварването ще трябва да стане поносимо чрез серия от замени на дългови облигации. В нея са включени два типа нови облигации.

Единият вид нови облигации е обвързан с номиналния икономически растеж, като те ще заменят спасителните заеми, а вторият тип са „постоянни, безсрочни или вечни облигации“, които ще заменят боновете, които държи в момента Европейската централна банка.

По този начин се избягва нуждата от използването на термина "подстригване на дълга", който е политически неприемлив в Германия и в други страни кредиторки на Гърция, заяви Варуфакис. От своя страна Гърция ще генерира първичен излишък (с изключение на лихвените плащания) от 1 до 1,5%, дори ако това означава, че лявата партия СИРИЗА няма да може да изпълни всички свои предизборни обещания. Също така се планират мерки срещу укриването на данъци от богатите, "които не са плащали своя справедлив дан по време на шестгодишната криза".

Обвързване на изплащането на дълга с икономическия ръст предложи вчера и новият икономически министър на Гърция Георгиос Статакис. "Би било добре, ако плащанията са свързани с темпа на растеж: ако има по-голям растеж, плащанията ще са повече", каза министърът.

Варуфакис очаква трудности при ефективното пресичане на данъчните измами сред олигарсите на Гърция и други богати хора, но обеща: "Ние няма да спрем, докато не успеем. Ако ние паднем заради корпоративните интереси, то ще бъде чест за нас да сме паднали в такава борба".

Източник, запознат с плана, заяви, че облигациите, които са частна собственост, ще бъдат изключени от преструктурирането на дълга. Тяхната обща сума все още не била изчислена, но по тази точка специалистите в Гърция продължават да работят. Планът не е бил обсъждан засега с представителите на ЕЦБ или с представители на Германия, заяви още източникът.

"Приоритет за нас ще бъде да стигнем до главата на рибата, вместо до опашката ѝ", каза министърът. Той увери, че правителството няма да се откаже от действия в тази насока, докато не постигне успех, въпреки трудностите.

Министърът коментира и плановете на гръцкото правителство да наеме отново на работа хиляди държавни служители, които бяха съкратени, което притеснява еврозоната Варуфакис припомни, че в последните 5 години е имало масово съкращение в държавния сектор, но проблемът не е в броя на държавните служителите, а "във враг номер едно на държавата, а именно гръцката бюрокрация".

Варуфакис подчерта, че победата на СИРИЗА на изборите на 25 януари създава възможността да се нанесе удар по изгодната връзка между користните интереси в държавния сектор и користните интереси в частния сектор, което влече надолу креативното мислене, конкуренцията, свободата и демокрацията. 

"Каквото и да мислят нашите европейски партньори относно това, че сме радикалната левица, ние имаме сериозно намерение относно извършването на реформите, ние сме сериозни в намерението си да бъдем добри европейци и да слушаме другите. Единственото нещо, от което ние не трябва да отстъпим, е нашето виждане, че настоящата неприложима програма, договорена с гръцките кредитори, трябва да бъде преосмислена от началото", каза министърът.

До края на месеца подробните предложения ще бъдат представени на партньорите от ЕС, съобщи в интервюто си за вестника Варуфакис. "Ще кажа на нашите партньори, че ние изготвяме микс от първичен излишък и програма за реформи", каза той. "Аз ще им кажа - помогнете ни да реформираме страната си и ни дайте за тази цел малко финансова свобода, в противен случай ние ще продължим да се задушаваме и ще имаме деформирана, вместо реформирана Гърция".

Варуфакис и премиерът Алексис Ципрас в момента са на посещение в няколко европейски столици, за да търсят подкрепа за политиката на новото правителство в Атина. След среща в Лондон британският му колега Джордж Озбърн го призова "да действа отговорно", като добави, че "също така е важно еврозоната да има по-добър план за работните места и растеж".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 13 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
" вечни облигации "!!!" По този начин се избягва нуждата от използването на термина "подстригване на дълга",който е политически неприемлив в Германия "Театъра е велик - даже *** няма да могат да го изпълнят . Срам и позор ако някой европеец им се върже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
При положение, че са приели да поддържат малък първичен бюджетен излишък, не виждам нищо лошо да правят каквото и да е друго. И да успеят и да се провалят, все ще е полезен опит. И за тях и за останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Хаха... не обърквай пичовете с тези цитати - тука повечето знаят, че комунизмът е измислен в Москва от Путин .... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ммм като го гледам е чисто западен възпитаник тоя ..... и там ги учат на дивотии и на комунизъм ... :))http://yanisvaroufakis.eu/about/early-academic-path-from-england-to-australia-to-greece/Between 1982 and 1988 I taught at the University of Essex, the University of East Anglia and the University of Cambridge. ...........From 1988 to 2000 I lived and worked in Sydney, with short stints at the University of Glasgow (and an even shorter one at the Universit
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 4
pecan
преди 9 години
някой дава ли ти парите на сила?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Мааалиииии! Тоя верно е преподавател по Марксизъм. Чудя се да не е възпитаник на ВМЕИ "Ленин" през 80тте :) ----------------------------------мне колега възпитаник е на Essex и Birmingham university UK .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Мислех да не коментирам повече, ама не се сдържах. Вицът ти не съответства на реалноста, която беше когато гърците направиха дълговете. И сега е пълно с реклами, които те карат да си вземеш заем за да се почустваш щастлив. А тогава си беше направо вакханалия.Разкажи виц, в който твоят човек с парите преследва своят познат без пари и му предлага заем на "изгодни" условия.Кого срещаш първо когато отидеш в Технополис? Хора, които ти предлагат кредит, когато си заобиколен от изкушения на които не можеш да устоиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Правилата и законите за хиляди години са променяни хиляди пъти!!!!Правилата и законите ги пише силният в момента! Винаги се намира някой по-силен, който да промени провилата на момента!Сигурен ли си, че си наясно кой е силен в момента?И те така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
като чета статията и изказванията се сещам за един вицедин човек бил посетен от стар познат който го помолил за заемще ти го дам но първо трябва да пълзиш от входната врата до мен и да ми се молишно как ти ме обиждаш никогаминали ден два познатият пак дошъл легнал при вратата и пълзешком молейки се започнал да иска заемане се унижавай няма да ти дам отвърнал му другияно защовиждаш ли колко е обидно да пълзиш и да се молиш.Ти ще го направиш веднъж за да ти дам парите а аз много пъти за да ми ги върнеш.макар и да давам заеми гледам да са на хора които знам че ще ги върнат а те са доста малко,за останалите има банки а те знаят как да се подсигурят и няма нищо лошо нито в лихвените им проценти нито в условията им.а който не му харесва има просто решение да не иска заем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 3
Jorkata
преди 9 години
Гърците вече няколко пъти са имали нерадостната съдба да фалират... и пак са си стъпвали на краката... най-лошото тях не ги плаши - просто искат да видят колко грубо могат да фаулират, без съдията да се разсвири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още