IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се краят на гръцките мечти?

Победителят в Атина има чисто утопични представи за възможностите си, пише в свой анализ Deutsche Welle

14:37 | 27.01.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Задават ли се бурни времена пред гърците? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Задават ли се бурни времена пред гърците? Снимка: Ройтерс

Победителят на изборите в Атина действа бързо. Още днес /27.1./ се очаква да бъде представен новият кабинет, като това ще отвори пътя за нови преговори с кредиторите от омразната "Тройка". Алексис Ципрас обяви, че си поставя за цел да освободи Гърция от бремето на дълговете, да я отърси от мерките за икономии, да прогони от страната финансовите контрольори, но в същото време и да иска от европейците нови финансови помощи. Като последното той нарича "солидарност". Всичко това едва ли може да бъде квалифицирано по друг начин, освен като нахалство, пише в свой анализ за Deutsche Welle Барбара Везел.

Разговорите между новия премиер в Атина и държавите от еврогрупата явно ще бъдат доста интересни. В този покер ще се изисква доста търпение и сигурна ръка. Затова и финансовите министри в Брюксел засега проявяват демонстративно спокойствие: "Нека изчакаме съставянето на правителство в Атина, за да видим какви искания ще ни поднесат", казват те.

МВФ вече заяви ясно и категорично, че не може да става и дума за някакво опрощаване на дългове. ЕЦБ гледа на нещата по същия начин. Подобни сигнали пристигат и от Еврокомисията, както и от федералното правителство в Берлин, смятано от гърците за основен "виновник" за сегашното им състояние.

При това дълговете в размер на 175% от БВП на страната не са основният проблем на Гърция, защото Атина в момента почти не извършва плащания по главницата. А и лихвите, които плаща, бяха понижени в резултат на договорените преди това отстъпки до 2,4%, с което са дори по-ниски от тези за Германия. Атина обаче има парични задължения към МВФ във Вашингтон, който досега почти не е реагирал на политическите заплахи на държавите-кредиторки. 

По време на предизборната кампания Алексис Ципрас обеща на гърците много неща, включително и най-утопични. Той обеща щедра социална програма, която предвижда премахването на предишните мерки за икономии, ново опрощаване на дълговете, пълна национална независимост, по-нататъшно финансиране от Европа и оставането на Гърция в еврозоната. Дори ако част от това мине за чиста предизборна реторика, все пак остават доста неща, които са напълно неизпълними.

ЕС засега уверява, че ще си сътрудничи конструктивно с новото правителство. Всъщност обаче финансовите министри от общността трябва бързо да "приземят" гръцките мечтания за нови подаръци. И преди всичко никой в Брюксел не бива да се поддава на харизмата на симпатичния Алексис Ципрас.

Той е политически функционер, който никога досега не е упражнявал гражданска професия, затова пък се прочу с безогледния начин на своето кариерно издигане от редиците на левите партии. Той е от онзи сорт политици, на които не може де се има и грам доверие. За това говори също и фактът, че той не би се посвенил да състави правителство с подкрепата на десните екстремисти.

Изглежда му е напълно безразлично, че с расистката си, антимиграционна политика, представителите на „Партията на независимите гърци“ могат да допринесат за нова взривоопасна ситуация в Европа. Подобно правителство може да създаде сериозна опасност за Европа и то не само в сферата на финансовата политика.

Много коментатори предполагат, че сравнително скоро в Атина ще се завърне икономическото благоразумие и готовността за компромиси. Но дали тази надежда не е илюзорна? По всички личи, че Алексис Ципрас е особено ловък играч на покер, който е готов безскрупулно да използва даденото му в аванс доверие. Страните от еврозоната би трябвало постепенно да свикват с мисълта, че в един момент може да се окаже по-умно да затворят вратата пред Гърция, вместо да й правят по-нататъшни отстъпки.

Дотам обаче все още не се е стигнало. Първо трябва да се види как Атина спазва удължените срокове за последното разсрочено плащане, които са обвързани с проверка на икономическия напредък на страната. Гръцкото правителство чака още 7 млрд. евро от общата помощна програма на ЕС и МВФ и ще трябва да демонстрира политическа воля. Едва тогава ще знаем какво можем да очакваме, заключава Везер в анализа си.

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
stefanL
преди 9 години
Това е само началото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
stefanL
преди 9 години
Да вземем по добре да се пресъедим към Гърция та да се оправим един път за винаги! Тия Бойковци Станишевци Куневки Симеоновци ни карат само към батак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Пак рев за кредиторите!Откъде ги взеха тия пари, за да раздават кредити, бе ........, м м с, какъв е тоя рев за банките?Не ви ли е ясно, че Христос е прав!Не на лихварите!Вън от храма!Тая система никога не може да доведе до нещо добро, никога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
mathematician
преди 9 години
Интересен начин на печалба си измислил.Значи викаш дават заеми, които не се връщат, но въпреки това кредиторите били на печалба.А пропуснах - с тези заеми, трябва да се купуват стоки от държавите кредиторки.Ама не е ли по-сигурно кредиторите направо те да купуват стоките и да ги пращат. Хем така ще е сигурно, че няма някой да се обърка и със заема да купи някоя китайска стока.Според мен така печалбите ще са още по-големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 11
dakl
преди 9 години
Напротив! Благодарение на антинационалната политика на България Гърция започва да печели. Последният пример е строителството на газовия хаб/газоразпредетелителен център за държавите от Ценрална и Юго-Източна Европа/ на турско -гръцката граница и от там газта ще се насочва към Македония ,Сърбия , Италия , Австрия , Унгария и Словакия/както се вижда без България/! В Гърция има държавници и политици , които се грижат единствено и само за гръцките национални интереси , а у нас политиците са лобистги на всеки външен спонсор но не и на собстванета си страна.И за това докато е на власт този назначен ни от "днешните ни приятели" политически и културен елит освен да вървим с ускорени стъпки към екваториална Африка,а друго не е възможно!Дай Боже да не ни закрият , което изглежда и вече е на път да осъществят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
stefanL
преди 9 години
МАЙ СЕ ЗАДАВА НАЧАЛОТО А НЕ КРАЯ НА ГРЪЦКИТЕ МЕЧТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
trendline
преди 9 години
Абе кой виновен, кой не е , но гърците си поживяха добре. https://***.youtube.com/watch?v=CJWV-7p50e0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
Пазарния дял на негръцки банки в Гърция е смешно малък. Едва ли те са им виновни на. Виновни са 30 години социалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 9
totot
преди 9 години
totot,когато кредиторите отпущаха безконтролно заеми и с цел.1.добри печалби от лихви и 2.натискане надолу стойността на валутите си с цел стимулиране на износа и икономиките си, си бяха добре.Сга да си плащат.От когато в света властва финансовият а не индустриялният капитал добрия капитализъм се вмириса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 7
lyusien
преди 9 години
Гърците ги чакат тежки времена Щракането на пръсти спане до обед и бурно сиртаки до полунощ скоро ще останат сладък спомен Но на гърците ще им бъде дадена глътка въздух вероятно със количествените улеснения на Драги защото част от вината за този огромен дълг носят и немски френски и холандски и други банки които с огромната си лакомия докараха гърците до тук Но тежките времена на Гърция започват Всичко е в техните ръце От тях зависи дали ще се превърнат в страна от третия свят или ще останат част от просперираща и единна Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още