IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Драмалиев - предприемачеството и неговите две страни

Цената на биткойна не е определяща за това дали той ще бъде успешен или не, смята предприемачът

08:39 | 05.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

Владислав Драмалиев е завършил Европеистика в Англия, а в момента работи в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в дирекция „Изменения на климата“. Интересува се от криптовалути и основно – биткойн, като бизнес идеята му е да създаде широка платформа за брокерски услуги, свързани с криптовалути. С тази идея кандидатства в Магистратура "Иновации, предприемачество и финанси" във ВУЗФ. Повече за неговото начинание и за образованието му от самия него. 

Вие сте един от стипендиантите на Любомир Леков в Магистърската програма по иновации, предриемачество и финанси. Как избрахте именно нея?

Видях във Facebook. Мой приятел беше споделил информация за нея. Стори ми се интересна, затова се обадих, за да питам дали има стипендии. Тъкмо беше приключил крайният срок за стипендиите на Любомир Леков, но въпреки това направиха изключение за мен и успях да си предам работата. Беше нещо като кратък доклад, разработка, описваща каква идея искам да развия. Одобриха ме и реших да се запиша. Избрах тази магистратура, защото не бях виждал друга, която да включва иновации и предприемачество, а предприемачеството е нещо, с което се занимавах точно в този момент. Реших, че е добра възможност да структурирам идеите в главата си.

С каква идея кандидатствахте?

Свързана е с криптовалути - биткойн, и социална дейност. Проектът ми не е готов и затова не го обявявам официално никъде все още. Аз съм не толкова предприемач, колкото социален предприемач. Искам да направя нещо, което да подпомогне различни проекти в България посредством криптовалути.

Какво Ви предстои в развитието на проекта?

Трябва да завърша бекенда на сайта. Самото съдържание на сайта е готово. Тепърва ще избирам различните проекти, с които ще стартира платформата. Ще трябва да направя и събитие, с което да я представя. Част от тях са почти готови.

С какво се занимавате извън магистратурата?

С прилагане на европейската политика по изменение на климата в България.

Вярвате ли в биткойна въпреки срива му на пазарите?

За мен цената на биткойна не е определяща за това дали той ще бъде успешен или не. Смятам, че инфраструктурата се развива въпреки спада в цената. Както при всеки друг актив, и тук ще се забелязват ръстове и спадове. Въпросът е да се намери стойността на биткойна, като през последните месеци тя се стабилзира. Възможно е цената му да падне още, но въпреки това докладите от миналата и по-миналата година за развитието на биткойна показват, че се забелязва много голям растеж въпреки цената. За мен тя не е определяща.

Как ще гарантирате сигурността на търговията, когато направите борсата?

Това е нещо, с което кандидатствах, но в момента насочеността ми е малко по-различна и тази борса ще е само подпомагаща основната дейност. Аз ще предлагам по-скоро дилърска услуга. Насочих се към нещо, в което няма толкова голяма конкуренция в момента. Проектът, който развивам, на практика няма еквивалент в страната. Смятам, че функцията на борсата в бъдеще ще е по-скоро подпомагаща.

Менторските срещи са резултат от партньорството между проекта S.K.I.L.L.S. на фондация "Лекови" и Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси. Какво е вашето мнение за тази комбинация между формално образование и менторство?

За мен предприемачеството има две страни. Едната е тази, която може да се научи теоретично - как да оценяваме идеи, как да ги развиваме, как да създаваме техните основни елементи, как да ги тестваме. Има практики и модели, които могат да бъдат следвани. От друга страна трябва да почувстваш какво трябва да направиш и да поискаш да го направиш силно. Точно в тази втора част срещите с Любомир Леков са ни особено полезни. Той не гледа толкова на идеята като на някаква конструкция, а вижда нейния потенциал по-абстрактно и ни показва кои елементи могат да бъдат променени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още