IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арабският квартет е готов на отстъпки, ако Катар се откаже да подкрепя терористи

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет не налагат нови санкции на Доха

16:26 | 30.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Арабският квартет - Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства, е готов на диалог с Катар, но само ако емирството приеме някои условия и се откаже от "подкрепата за тероризма и екстремизма". Това се казва в заключителна декларация след днешната среща на външните министри на четирите страни.

Те се срещнаха по-рано днес в бахрейнската столица Манама, съобщава БТА, позовавайки се на Франс прес.

На 5 юни четирите арабски страни скъсаха дипломатическите си отношения с Катар и наложиха на богатото на газ емирство тежки икономически санкции. Засега те се въздържат да наложат нови наказателни мерки срещу малката монархия от Залива, посочва Асошиейтед прес.

За отмяната на тези санкции на 22 юни те поискаха Доха да удовлетвори 13 техни искания, сред които закриването на телевизия "Ал Джазира" и на турска военна база, както и преразглеждане на отношенията с Иран, който е регионален съперник на Саудитска Арабия.

Катар отхвърли всички искания с мотива, че накърняват суверенитета му.

В декларацията, цитирана от АФП, четирите страни посочват, че санкциите срещу Катар са "суверенни актове, които съответстват на международните закони". Те твърдят, че Катар възпрепятства участието на неговите граждани в хаджа - годишното поклонничество в Мека, започващо в края на август.

Катар протестира срещу условията на Саудитска Арабия за поклонничеството на катарците, по-специално да не пристигат в страната директно от Доха със самолети на Qatar Airways.

Снощи, в навечерието на срещата в Манама, кралят на Бахрейн Хамад бен Иса Ал Халифа призова "към солидарност на всички арабски страни за борба с тероризма и пресушаване на източниците за неговото финансиране".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още