IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БРИК - краят на една ера?

Goldman Sachs закри инвестиционния си фонд БРИК заради слабото представяне на групата

11:50 | 09.11.15 г. 37
<p>
	Владимир Путин и Си Дзинпин <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин и Си Дзинпин Снимка: архив Ройтерс

Множество срещи на високо равнище, банка за развитие и спасителен фонд в размер на 100 млрд. долара. Всичко това бе олицетворение на БРИК – клубът на огромните развиващи се страни: Бразилия, Русия, Индия и Китай. Но Goldman Sachs, преди най-енергичният спонсор на инвестиционната схема БРИК, тихо се оттегли от нея, сливайки своя специален фонд с мултифункционалния си механизъм на развиващите се пазари, коментира Financial Times.

Закриването на фонда БРИК – обявено в документ, подаден към Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ през септември и забелязан от Bloomberg в неделя, идва след слабо представяне и последователно изоставане на основните показатели. Активите под управление са се свили до около 100 млн. долара от пика си от над 800 млн. долара в края на 2010 г.

Закривайки фонда, банката от Wall Street сигнализира края на една ера, в която четирите развиващи се икономики – Бразилия, Русия, Индия и Китай, изглежда оформяха нов световен ред. Акронимът бе създаден през 2001 г. от лорд О‘Нийл, британски финансов министър и бивш главен икономист на Goldman, който забеляза, че реалният ръст на БВП в квартета е надминал този на групата Г7 на развитите страни. Фондът БРИК на Goldman бе създаден пет години по-късно, инвестирайки поне 80% от нетните си активи в акции на БРИК.

Фондовите пазари обаче останаха много волатилни и прехваленото изместване на икономическа и политическа сила тепърва има да се случва. Икономиката на Бразилия вероятно ще се свие с 3% през тази година, сочат последните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ), а тази на Русия – бореща се със срива на цените на суровините и ефектите от международните санкции, се очаква да се свие с 3,8%.

Междувременно, макар че Китай все още отчита силни резултати, много икономисти се съмняват в данните, чудейки се как икономика, преминаваща през спад на вноса от почти 20% през последните няколко месеца, може наистина да се разраства с годишен темп от около 7%. Индия остава относително стабилна, като вероятно ще отбележи ръст от 7,3%, подобно на миналата година.

„През последното десетилетие инвестициите в развиващите се пазари се превърнаха от тактически и опортюнистични в стратегическа част от повечето разпределения на активи“, казва Андрю Уилямс, говорител на Goldman. „Продължаваме да препоръчваме на нашите клиенти експозиция спрямо развиващите се пазари в различните класове активи като част от стратегическото им разпределение на активи“.

Групата БРИК, която увеличи броя на членките си до пет през 2010 г. с присъединяването на Южна Африка, остава решена да се наложи като ясна геополитическа сила. През 2012 г., на четвъртата среща на високо равнище в Индия, групата разкри планове за създаването на банка за развитие, конкурентна на доминираните от САЩ и Европа Световна банка и МВФ. През миналата година пък в Бразилия блокът представи идеята за резервен фонд за облекчаване на натиск от платежния баланс.

Но в статия, публикувана през миналия месец, озаглавена „Има ли БРИКС все още значение?“, академици от Center for Strategic & International Studies твърдят, че „конфликтните интереси“ и „безспорните политически, социални и културни различия“ на страните членки вероятно ще попречат на блока да превърне икономическата си тежест в колективна политическа сила на световната сцена.

„Групата остава предимно риторична, а не конкретна“, пише Карл Мейхам, директор на американската програма в базирания във Вашингтон институт. „А липсата на осезаеми постижения не вещае добро за дългосрочно оцеляване на групата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Знам ли!Те и Путин упорито го погребваха цяла седмица преди време ако помните!Ако трябва да се търси аналогия, ще става тя, каквато ще става!Гасете лампите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
Новината за смъртта на БРИК(С) е твърде преувеличена - перифраза по Марк Твен. Ще им се на някои американски източници. Защо не направят по-дълбок анализ на финансовия си дефицит, на агресията им по цял свят и разрухата, която носят? Или за тези теми няма да им платят, а напротив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 15 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
глей ги тъпите ***, много жалко, че долара си заминава, но това е факт искате или ньет ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Айде и тука края на "ерата е започнал" ..... добре дошли за търговия с новия червен цар ........ та така с тоя БРИК ... Goldman може да изтеглил доларите си от фонда, но няма ядове ше го напраат с юани ...... :))-----------------------------------------------------------------------------------------------------------China Introduces Direct Trading Between Yuan, Swiss FrancChina launched on Tuesday direct trading between the yuan, its national currency, also known as the renminbi (RMB), and the Swiss franc (CHF), China Foreign Exchange Trade System said in a statement.http://sputniknews.com/business/20151110/1029853211/china-yuan-swiss-franc-trading.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 22 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
всеки път тролиш с англосаксонците видяхме тяхния "модел за демагогия" какво прави. Ако всички го приемат, то Русия инсценира преврат на Heldenplatz във Виена, слага снайперисти на площада, стреля по цивилни и полицаи събаря канцлера Фейман и казва, че Меркел е виновна и Австрия трябва да вземе руски ракети и да взлезе в EEU за да се пази от агресията и набезите на бабетията. Китай обагря се площада там в П.едалското знаме, после излиза Ли Къцян и заявява на целия свят как от сега нататък всички ще са меки курабии ако ли не, то китайските самолетоносачи ше му донесат мир и любов .....Модела е наложен от тея които имат най-много бомби и контролират парите, модел би работел като Австрийската Икономическа школа ей има и статия затова даже в Инвестора (да не повярваш) Сега тоя (Кенсиянския и Неокенсиянския Икономикс - Монетарния икономикс) не стаа защото нищо не е безкрайно ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 8 години
Кир Михалаки, как позна че съм т.ъпанар? Това не ми е професия, а само хоби. Бия тъпан в самодеен състав. А относно модела и аз не харесвам англосаксонския. Залага всичко на алчността на човека. Покажи ми обаче, някой друг който работи. Няма нали. Е тогава с неохота, но ще трябва да приемем най-малкото зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 22 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
ако тези които биват убивани днес приемат "англосаксонския модел на Демагогия" би трябвало да изглежда така :Либия напада Франция, обявяват Оланд за терорист, убиват Оланд и 30 000 французи. Ирак обявява Обозо за диктатор нападат САЩ, залавят Обозо съдят го в Иракски съд и Обозо е обесен, избиват се 2 000 000 американци.Афганистански военни патрулират в Берлин и следят за реда.Камеруна се обявява за терорист от сирийците, който тормози Шотландия и Ирландия пускат се "армии за освобождение" и се сее пропаганда как Камерунеца е наложил кървавия си режим и се избиват англичани ..... и още и още .....Ето това е англосаксонския модел на Демагогия, който Стоянчо трола се опитва да налага и се прай на мега интелигентен ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 14 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
Да обаче Т.ъпанара Стоянчо не мое да стопли, че хората не са еднакви .... "или въвеждаш ДЕМОКРАЦИЯТА на англосаксонския модел" .....А леле майко каков проссс, то па един модел, само войни, ако всички я въведат тая Демокрация, до са Ирак да са нападнали Сашш и да са изтребили 2 000 000 американеца ..... Д.еееба и простото същество д.ееебаИ ако не го въведем тоя модел какво се случва ве Стоянчоо, ми нищо хората ще си живеят в Мир и няя да се съобразяват с недоразумения като теб и Сашови .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 23 rate down comment 5
Bones57
преди 8 години
Е да де, ама как да го обясниш това ан дежурните ***? Според тях подобни процеси са не само нормални, но дори закономерни и чертаят светло бъдеще пред нации, дето са си изяли и изпили запасите за няколко поколения наред, че дори са заринали ще неродените в дългове за разкош.В същото време, страните, които се простират според чергата си са изостанали развъдници на *** и обречени на гладна смърт само за броени години. Ама нищо де. Те си дриииискат тук, а ние се правим, че им обръщаме внимание, за да си получат торбичката с центове и да не се гънат от глад. Все пак сме хора....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 31 rate down comment 5
nide
преди 8 години
"Демократичният свят" е в капана на тотален финансов и държавен контрол. Днес няма останали свободни пазари никъде по света. Централните банки и Правителства контролират пазарите за облигации, акции, недвижими имоти, т.е. цялата икономика.Всеки, който си свали розовите очила и изследва фактите ще осъзнае (за съжаление!), че светът е много по-различен от картината която западните правителства и медии рисуват!Между 1990 и 2015 г. световният дълг нарасна от $ 35 трилиона до $ 225 трилиона т.е. шесткратно увеличение. В същото време световният БВП се увеличи с по-малко от три пъти.Светът трябва да създава повече и повече пари, само за да стои на едно място. Но сега ние сме на етап, когато дори експоненциалното създаване на кредит води до отрицателна доходност.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още