IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строгите икономии - единственият избор пред Бразилия

След понижаването на рейтинга от S&P финансовият министър Хоаким Леви може би най-накрая ще успее да приложи мерките, за които отдавна настоява

15:48 | 04.10.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Решението на Standard & Poor's да понижи рейтинга на Бразилия до ниво „junk на 9 септември удари политиците на страната точно където трябва. От месеци наред членове на кабинета на президента Дилма Русеф и лидери от разединените законодателни органи на страната пренебрегваха призивите за фискално трезво мислене в името на социалния прогрес и развитие, пише Мак Марголис, коментатор за BloombergView.

В резултат инициативите за строги икономии на финансовия министър Хоаким Леви бяха намалени, първичният бюджетен излишък - заличен и правителството за първи път от четвърт век открито пренебрегна фискалните ограничения, предлагайки харчене на повече средства от реално притежаваните за 2016 г.

Ако понижаването на кредитния рейтинг е катастрофа, както твърдят бразилските опозиционни лидери, това е дълго предсказвана катастрофа.

Бразилия е изправена пред най-дълбоката си рецесия от 25 години насам и провал на политическите усилия, а сега и по-слаба репутация, което заплашва да унищожи годините на просперитет и социални изгоди.

Хардлайнерите в правителството на Русеф дадоха най-доброто от себе си, за да омаловажат понижаването на рейтинга. „Това не е краят на света“, заяви Делсидио Амарал, конгресмен от управляващата работническа партия, пред репортери в столицата, но все пак предупреди, че времето за „експерименти“ и „празни приказки“ е приключило.

Колегата му депутатът Хосе Гимараеш е дори по-безцеремонен. „Мислите ли, че съм притеснен от мнението на някаква си агенция от другия край на света?“, каза Гимараеш, цитиран от медията O Globo. Еунисио Оливейра, лидер на партньора на правителството Партия на бразилското демократическо движение, повтори изказването. „Не мога да повярвам, че смятате, че една рейтингова агенция може да свали правителството. Това е криза и тя трябва да бъде преодоляна“, заяви той пред репортери в столицата Бразилия.

Разликата само за няколко години е огромна. През 2008 г., когато Бразилия беше във възход и Standard & Poor's повиши рейтинга на страната до инвестиционен, изказванията на същите политици бяха по-прочувствени. „Ако преведем това (повишение на рейтинга) на език, който бразилците могат да разберат, то Бразилия бе обявена за сериозна страна със сериозни политики, която се грижи за финансите си и заслужава международно доверие“, заяви тогавашният президент Луиз Инасио Лула да Силва, по-късно политически ментор на Русеф.

„Това е победа за бразилския народ, която чакаме от години наред“, добави той тогава. „Това е и доказателство, че сега сами сме си господари и може да решаваме кои политики са най-добри за Бразилия“.

Седем години по-късно, с икономика, която вероятно ще се свие с 2% през тази година и нарастваща безработица и потребителски дълг, Бразилия изглежда по-скоро като лидер на потъващите пазари и болният човек на БРИКС, клубът на огромните развиващи се страни – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Надеждите са, че трусовете в международното положение на Бразилия може да се окаже от полза на Леви, изстрадалия министър на финансите, за който се говореше, че е на път да подаде оставката си, след като непрекъснатите му призиви за пестеливост бяха заглушени от разточителните популисти в Бразилия.

Леви обаче се завърна. Той беше по всички медии, свика спешна среща на кабинета и още веднъж повтори кои са единствените мерки, които вероятно могат да върнат Бразилия към международната благодат: данъци и съкращаване на разходите. „Ако бразилското общество, конгресът и правителството осъзнават сериозността на фискалния баланс, то от жизненоважно значение за Бразилия е да спечели доверието на народа“, заяви той в телевизионно предаване.

Външните наблюдатели са по-малко оптимистични, като анализаторите от Eurasia Group предвижда, че понижаването на рейтингите може да повиши политическата непреклонност, което допълнително ще отслаби позицията на Леви.

А някогашният суперминистър на Бразилия, чийто престиж също претърпя поражение, знае твърде добре, че да спечелиш битката не е същото като да спечелиш войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Дори и възможността да е само една, избор пак може да има, чрез опциите да я приемеш ли, или не! Но налагане на допускането, че единствената възможност е правилна, и съответно трябва да я приемеш, е заблуда!Например, ако не можеш да правиш друго, освен да копаеш, то имаш избор дали да копаеш, или не. Но приемането, че щом можеш само да копаеш, то значи трябва само да копаеш, е заблуда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Това с "единствения избор", много на често взехте от различни места да го спускате... аз лично знам, че е от специалните заблуди, ама скоро ще премине към официалните май :)))))))))Преди 4 дена Лагард аргументира необходимостта от повишаване на ДДС в Гърция със следните думи: "Кой обича да плаща данъци? Вие не обичате, аз не обичам, никой не обича!" - или пак ползва "единствения избор"!А има още толквоа много заблуди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още