IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия загуби своя инвестиционен рейтинг

Политическите предизвикателства в страната продължават да се увеличават, смята S&P

09:15 | 10.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бездомници играят на карти пред импровизирана палатка в Сао Пауло. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бездомници играят на карти пред импровизирана палатка в Сао Пауло. Снимка: архив Ройтерс

В опита си да стабилизира своята икономика Бразилия трябва да преглътне горчив хап. Международната рейтингова агенция Standard & Poor's отнема инвестиционния рейтинг на най-голямата икономика в Латинска Америка и не изключва ново понижение, предава DPA.

Политическите предизвикателства, пред които е изправена президентът Дилма Русеф, се увеличават, аргументира се агенцията. От месеци Русеф се опитва да изведе от рецесията измъчваната от задълбочаващи се корупционни скандали страна и се бори за доверието на пазарите.

S&P понижи кредитния рейтинг на Бразилия до категория "боклук" (junk), което ще попречи допълнително на Русеф да върне доверието на инвеститорите и да измъкне икономика на страната от рецесия, съобщава и Ройтерс. 

До този момент рейтингът на страната беше BBB-, а вече е BB+ с негативна перспектива.

„Политическите предизвикателства в Бразилия продължават да се увеличават, което е сериозно бреме за капацитета и желанието на правителството да представи на парламента бюджет за 2016 г., който да отговаря на икономическите цели“, мотивира решението си рейтинговата агенция.

Така новите кредити може да се оскъпят за правителството и бизнеса в Бразилия, защото кредиторите често изискват по-високи рискови премии при по-слаб рейтинг. В същото време негативната перспектива намеква за възможността за по-нататъшно понижение в близко бъдеще. Анализаторите очакват, че това понижение ще се отрази сериозно на бразилските финансови пазари в четвъртък.

Припомняме, че в края на юли рейтинговата агенция Standard & Poor’s понижи перспективите си за бразилския външен дълг от стабилни на отрицателни. Тогава компанията запази рейтинга на страната на ниво BBB-, най-ниския възможен инвестиционен клас. Само четири месеца по-рано S&P потвърди стабилната перспектива, но икономическите условия са се влошили бързо от тогава насам.

Бразилия е в най-лошата си рецесия от четвърт век насам. Освен това страната е в дълбока политическа криза след скандалите за подкупи в държавната петролна компания Petrobras. Според проучванията две трети от гражданите искат Русеф, която бе преизбрана само преди година за втори президентски четиригодишен мандат, да подаде оставка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
NGOs are known as "the third sector" in Brazil (the others are the public and private sectors). There are around 220.000 Non Governmental Organizations NGOs in the country. е на българското племе му е простено, че е просто защото то самото е отровено от разните му там NGOs Фондации Мондации, Sorosni *** общества и т.н. .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
http://***.thengolist.com/volunteer-in-brazil.html http://***.ikoporan.org/en/ngos-in-brazil............NGOs are known as the
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
И тука се намесиха West-Softpower NGOs, бая им помогнаха да ги разклатят политически, нишо ве да излизат от тея пумияри Стандарно & Бедни и аре у лево, кво се занимават само с тея парцали не мога да разбера ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още