IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи прогнозата за кредитния рейтинг на Бразилия на негативна

Рейтингът на страната е на ниво BBB- и следващо понижаване ще я изведе от инвестиционния клас

12:49 | 29.07.15 г.
S&P понижи прогнозата за кредитния рейтинг на Бразилия на негативна

Рейтинговата агенция Standard & Poor’s понижи перспективите си за бразилския външен дълг от стабилни на отрицателни, пише Wall Street Journal.

Същевременно агенцията запази рейтинга на страната на ниво BBB-, най-ниския възможен инвестиционен клас. Само преди четири месеца S&P потвърди стабилната перспектива, но икономическите условия са се влошили бързо от тогава насам, пише изданието.

Забавяне, по-голямо от очакваното, и съпротивлението на бразилския Конгрес срещу фискалните мерки за строги икономии са направили по-трудно намаляването на бремето на дълга на страната. Той възлиза на 62,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Бразилия - ниво, което според много анализатори е прекалено високо за държава с кредитен рейтинг с инвестиционен клас.

„Процесът по ребалансиране на икономиката…следва курса си и в следващите месеци ще доведе до нови условия за конкурентоспособност на бразилската икономика“, заявява финансовото министерство на страната в свое изявление, без да засяга понижените прогнози от кредитната агенция.

Следващо намаляване на кредитния рейтинг на Бразилия ще придвижи ценните ѝ книжа към рисковите облигации, което ще повиши разходите по привличането на заемни средства и ще подтикне инвеститорите, които не са склонни да поемат повече риск, да разпродадат бразилския дълг, пише още WSJ.

Понижаването на прогнозата обезпокои пазарите, които вече отчитат факта, че кредитният рейтинг на Бразилия може да се понижи. Бразилският реал достигна до 3,43 за долар - ниво, на което не сме били свидетели от 12 години насам, преди да възвърне част от позициите си и да затвори на цена от 3,38 за долар.

Другите две водещи кредитни агенции - Moody’s и Fitch също дават инвестиционен рейтинг на бразилските облигации. Наскоро обаче Austin Rating, малка местна агенция, даде неинвестиционен рейтинг на ценните книги на страната.

S&P заявиха, че въпреки позитивните промени, които се наблюдават в икономическата политика от началото на годината, напрегнатият политически климат е намалил възможностите Бразилия да се справя с външния си дълг в дългосрочен план.

Според някои анализатори негативните виждания на S&P може и да са преувеличени.

„Промяна в перспективите означава, че правителството трябва да работи върху промените“, заяви Пабло Спайер от Mirae. „Всъщност положението не е толкова лошо. Лошо ще бъде, ако кредитният рейтинг се понижи“, допълни още той.

Тази година правителството на Бразилия се опита да премахне някои данъчни облекчения и субсидии, които използва за да стимулира икономическия растеж, но които тежат на бюджета на страната. Предходните икономически мерки увеличиха дълга на страната, но не успяха да се справят с възстановяването на растежа. БВП на Бразилия се задържа на същото ниво през миналата година, а очакванията за тази са да се свие с 2%. Но спирането на тези фискални мерки може да се окаже трудно предвид отслабващите позиции на президента на страната Дилма Русеф.

Според S&P се е увеличил рискът от импийчмънт на президента на страната, а друг негативен фактор са корупционните разследвания срещу водещи политици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още