IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия повиши основната лихва до 13,75%

Ходът дойде въпреки опасенията, че разходите по заеми могат да задълбочат очакваната икономическа рецесия

09:35 | 04.06.15 г.
Бразилия повиши основната лихва до 13,75%

Бразилската централна банка повиши основната лихва до най-високото ѝ ниво от повече от шест години в сряда, разширявайки кампанията си по затягане на политиката и оставяйки вратата отворена за повече покачвания. Ходът дойде въпреки опасенията, че разходите по заеми могат да задълбочат очакваната икономическа рецесия.

Комитетът по паричната политика към институцията реши единодушно да повиши основната си ставка Selic с 50 базисни пункта до 13,75%, както се очакваше от мнозинството от участниците на пазара. Това е най-високият процент на Selic от януари 2009 г.

Водеща една от най-смелите парични политики в света с цел укротяване на инфлацията, достигнала 11-годишен връх, Бразилската централна банка постигна успех във възвръщането на доверието на инвеститорите. Въпреки това рисковете от най-тежката рецесия от 25 години насам остават.

Банката сигнализира, че може допълнително да увеличи лихвите, за да спази обещанието си да изпрати инфлацията обратно до 4,5% до края на 2016 г.

"Това е най-правилното решение и още една стъпка за възстановяване на доверието в политиката", каза Алберто Рамос, старши икономист в Goldman Sachs в Ню Йорк. "Ние се намираме сравнително близо до края на цикъла (на покачване на лихвите – бел. ред.), но обменният курс и икономическата активност ще установят дали имаме нужда от нови покачвания".

За малко повече от шест месеца банката повиши ставките със зашеметяващите 275 базисни пункта, за да понижи инфлационните очаквания до ръст на потребителските цени от 5,5% в дългосрочен план. Въпреки че очакванията за периода 2017-2019 г. спадат постоянно, банката най-вероятно ще спре цикъла по покачване на ставките при приближение на целевото ниво от 4,5% през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още