IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БРИК - краят на една ера?

Goldman Sachs закри инвестиционния си фонд БРИК заради слабото представяне на групата

11:50 | 09.11.15 г. 37
<p>
	Владимир Путин и Си Дзинпин <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин и Си Дзинпин Снимка: архив Ройтерс

Множество срещи на високо равнище, банка за развитие и спасителен фонд в размер на 100 млрд. долара. Всичко това бе олицетворение на БРИК – клубът на огромните развиващи се страни: Бразилия, Русия, Индия и Китай. Но Goldman Sachs, преди най-енергичният спонсор на инвестиционната схема БРИК, тихо се оттегли от нея, сливайки своя специален фонд с мултифункционалния си механизъм на развиващите се пазари, коментира Financial Times.

Закриването на фонда БРИК – обявено в документ, подаден към Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ през септември и забелязан от Bloomberg в неделя, идва след слабо представяне и последователно изоставане на основните показатели. Активите под управление са се свили до около 100 млн. долара от пика си от над 800 млн. долара в края на 2010 г.

Закривайки фонда, банката от Wall Street сигнализира края на една ера, в която четирите развиващи се икономики – Бразилия, Русия, Индия и Китай, изглежда оформяха нов световен ред. Акронимът бе създаден през 2001 г. от лорд О‘Нийл, британски финансов министър и бивш главен икономист на Goldman, който забеляза, че реалният ръст на БВП в квартета е надминал този на групата Г7 на развитите страни. Фондът БРИК на Goldman бе създаден пет години по-късно, инвестирайки поне 80% от нетните си активи в акции на БРИК.

Фондовите пазари обаче останаха много волатилни и прехваленото изместване на икономическа и политическа сила тепърва има да се случва. Икономиката на Бразилия вероятно ще се свие с 3% през тази година, сочат последните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ), а тази на Русия – бореща се със срива на цените на суровините и ефектите от международните санкции, се очаква да се свие с 3,8%.

Междувременно, макар че Китай все още отчита силни резултати, много икономисти се съмняват в данните, чудейки се как икономика, преминаваща през спад на вноса от почти 20% през последните няколко месеца, може наистина да се разраства с годишен темп от около 7%. Индия остава относително стабилна, като вероятно ще отбележи ръст от 7,3%, подобно на миналата година.

„През последното десетилетие инвестициите в развиващите се пазари се превърнаха от тактически и опортюнистични в стратегическа част от повечето разпределения на активи“, казва Андрю Уилямс, говорител на Goldman. „Продължаваме да препоръчваме на нашите клиенти експозиция спрямо развиващите се пазари в различните класове активи като част от стратегическото им разпределение на активи“.

Групата БРИК, която увеличи броя на членките си до пет през 2010 г. с присъединяването на Южна Африка, остава решена да се наложи като ясна геополитическа сила. През 2012 г., на четвъртата среща на високо равнище в Индия, групата разкри планове за създаването на банка за развитие, конкурентна на доминираните от САЩ и Европа Световна банка и МВФ. През миналата година пък в Бразилия блокът представи идеята за резервен фонд за облекчаване на натиск от платежния баланс.

Но в статия, публикувана през миналия месец, озаглавена „Има ли БРИКС все още значение?“, академици от Center for Strategic & International Studies твърдят, че „конфликтните интереси“ и „безспорните политически, социални и културни различия“ на страните членки вероятно ще попречат на блока да превърне икономическата си тежест в колективна политическа сила на световната сцена.

„Групата остава предимно риторична, а не конкретна“, пише Карл Мейхам, директор на американската програма в базирания във Вашингтон институт. „А липсата на осезаеми постижения не вещае добро за дългосрочно оцеляване на групата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
А тези в кой капан са:http://thehill.com/blogs/blog-briefing-room/news/259476-ex-gao-head-us-debt-is-three-times-more-than-you-think
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Все повече финансиви институции приемат с ужас тезата на Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group,който показа машинациите за скриване на реалното състояние на брутния вътрешен продукт (БВП) и истинското съотношение на силите - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlС графики тук - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ Сложно е защото кризата е системна и под статията съм коментирал подробно - http://***.investor.bg/analizi/91/a/diavolyt-v-dylga-205607/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 22 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 8 години
Просто е като бел боб, ама требва да си свалите инвесторските очила и ще го видите: западът е по-развит от страните от БРИК и вече по естествен, еволюционен път навлиза в по-висшия социално-икономически строй - социализма. Русия и Китай, които по неестествен път, чрез революции и насилие бяха вкарани неподготвени в условия на социализъм, трябва да извървят своя естествен път на еволюция на съзнанието и обществено-икономическите отношения. Нормално е там да се наблюдават бурни и променливи трендове, характерни за западния, капиталистически свят през 20-ти век, докато обратно - нормално е в западните страни, навлизащи в условията на социализъм, да доминират екстензивни, затихващи икономически тенденции, поради коренно различния фундамент на социалистическата икономика - липса на конкуренция, държавно регулиране и планиране, подтискане на консуматорските стремежи в обществото, приоритетност на обществените пред индивидуалните нужди... Та така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 8 години
"Капана на средните доходи" не е капан. Това е вододел. Или въвеждаш демокрацията по англо-саксонски модел или си оставаш на същото равнище. Мисля Световната банка беше изследвала Корея и Тайван. Беше определила прелома при доходи между 10 и 15 000 долара. Така че интересното предстои в Китай. А от Русия никой не се интересува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 8
data
преди 8 години
т.н. БРИК е в "капана на средните доходи " - феномен при който БВП вече не може да расте воден от ниските цени на труда . При покачване на цената на труда тези икономики постепенно губят от своята конкурентоспособност , след което или трябва технологично да прескочат тази бариера или да девалвират валутата си за да свалят цената на труда . Те това се случва в прословутия БРИК - всяка от тези страни вече девалвира или предстой да извърши девалвация на валутата си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 12
dakl
преди 8 години
Уви , не се получи! Китай и Русия изглежда се надяваха , че като предоставят път за отстъпление на сегашният световен хегемон , той ще се възползува и светът ще избегне големите катаклизми, но за съжаление не се получи и мекото приземяване като че ли вече е невъзможно! Създадените институции ще започнат да живеят своя самостоятелен живот и неизбежно ще заменят тези които обслужват единствено интересите на хегемона и неговите най-близки васали , а това е началото на края, защото основното в БРИКС е взаимният интерес, а в PAX AMERIKA -подчинението и диктатът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
Не не не мое да бъде, тея Бриксови са напрао *** гредата .... напрао ужс ....China has a bigger middle class than Americahttp://money.cnn.com/2015/10/14/news/economy/china-middle-class-growing/The Chinese Dream is coming true for millions.China's middle class is now the biggest in the world, and growing much faster than America's, according to research by Credit Suisse.There are 109 million Chinese with wealth of between $50,000 and $500,000. Since 2000, twice as many Chinese as Americans have joined the middle class.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 23 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Чек да постнем тука още един край на Ерата на Бриксови, че нещо мноо ми е странно .... 340 млн. средна класа с 25 000 хилки през 2016 и тея са "умрели" тъй ли ?!??!Understanding Chinas Middle Classhttp://***.chinabusinessreview.com/understanding-chinas-middle-class/defined here as households with annual incomes ranging from $6,000 to $25,000grew from close to zero in 1995 to an estimated 87 million in 2005, according to MasterCard Worldwide, Asia Pacific. Chinas middle class will jump to 340 million by 2016България от 9 млн. се е разраснала на 6 млн. от които 2.5млн. бачкат навънка в България има 2.2 млн. работещи ...... Обаче според трола Стоенчо и Кобилски Бриксови са погребани ....... :)) Че къде има 300 млн. средна класа ве кат Европа е 500 млн. ?!?!? ....... :)) Ей каам ви че плачете на грешните гробища ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 21 rate down comment 6
Стефчо
преди 8 години
то пък като се сетя каква прозрачност имаше при банките, дето продаваха увити в целофан *** с рейтинг ААА и я докараха до сегашната криза....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 22
Стефчо
преди 8 години
Доларджиите, прочетете която и да е прогноза и ще видите че:През 2050 г. САЩ ще бъде единствената страна от сегашните членове на Г-7, която е останала от групата на седемте най-големи световни икономика. Г-7 би включвала: Китай, САЩ, Индия, Бразилия, Русия, Индонезия и Мексико. Брутният вътрешен продукт на САЩ през 2050 г. би бил само 40 трлн. долара, докато този на Китай ще бъде с 80 % по-голям от американския и се очаква да достигне 70 трлн. долара. Центърът на тежестта на световната икономика се измества от развития Запад към развиваща се Азия. Ако през 1950 г. развития свят създава 60 % от световния БВП (изчислен съобразно паритета на покупателната способност), през 2010 г. делът на Северна Америка и Западна Европа спада на 40 %, докато през 2050 г. се очаква той да намалее до 21 %. В същото време делът на развиваща се Азия през 1970 г. е бил едва 9 %, през 1990 г. 14 %, а през 2010 г. се е удвоил, достигайки 28 %. Делът на БВП на Китай в световната икономика се очаква да се увеличи от 13,6 % през 2010 г. до 20 % през 2050 г., т.е. толкова колкото Северна Америка и Западна Европа взети заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още