IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските споразумения за граничен контрол след Brexit ще струват 6 млрд. долара

Това е сумата, която правителството очаква да похарчи за 13-те най-значими програми за управление на преминаването на стоки през границата

07:30 | 20.05.24 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британското правителство изчисли, че ще похарчи поне 4,7 млрд. паунда (6 млрд. долара) за въвеждане на споразумения за граничен контрол след Brexit след многократното забавяне на установяването на нови правила, заяви в понеделник парламентарният орган за наблюдение на разходите, цитиран от Ройтерс.

Великобритания гласува да напусне Европейския съюз през 2016 г., но задачата да се разплетат веригите за доставки и да се издигнат митническите граници беше толкова мащабна, че едва тази година се определят нови правила.

Първата фаза на т.нар. нов оперативен модел на британската гранична служба, изискваща допълнително сертифициране, влезе в сила на 31 януари.

Втората фаза започна на 30 април, като се въвеждат физически проверки на пристанищата. Третата фаза, изискваща декларации за безопасност и сигурност, е насрочена за 31 октомври.

Британската сметна палата (NAO) заяви, че 4,7 млрд. паунда е сумата, която правителството очаква да похарчи за 13-те най-значими програми за управление на преминаването на стоки през границата след Brexit и за подобряване на ефективността през целия период на действие на програмите.

Правителството отложи въвеждането на пълен контрол пет пъти след края на преходния период за излизане от ЕС на 31 декември 2020 г.

Това доведе до несигурност за предприятията, допълнителни разходи за правителството и пристанищата и увеличи риска за биологичната сигурност на Обединеното кралство, заяви NAO.

"Многократните забавяния при въвеждането на контрола върху вноса и трудностите при прогнозирането на изискванията доведоха до разходи на правителството за инфраструктура и персонал, които в крайна сметка не бяха необходими", се казва в доклада.

"Късното обявяване на политиките и несигурността относно прилагането на контрола също намалиха способността на предприятията и пристанищата да се подготвят за промените."

Националният одитор отбеляза, че макар граничните процеси след напускането на ЕС да са протекли "сравнително гладко", предприятията, търгуващи със стоки между Обединеното кралство и ЕС, са се сблъскали с допълнителни разходи и административни тежести.

Надзорният орган критикува и правителствената стратегия за границите на Обединеното кралство до 2025 г., която беше публикувана през 2020 г., като заяви, че в нея "липсва ясен график и интегриран междуправителствен план за изпълнение, като отделните министерства ръководят различни аспекти на изпълнението".

Според НАО правителството се нуждае и от "по-реалистичен подход" към цифровата трансформация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още