IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Brexit ще струва скъпо на Великобритания в дългосрочен план

Според привържениците му обаче реалният БВП е изпреварил този на Германия и Италия

22:21 | 12.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз е забавило растежа на британската икономика и е допринесло за ускорението на инфлацията, смятат икономисти от Goldman Sachs Group, които сравняват представянето на страната след референдума през 2016 г. с това на други страни със сходна икономика, пише Bloomberg.

Растежът на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство е изостанал с 5%, коментират Свен Яри Стен и колегите му в изследователска бележка, публикувана късно в петък. По-слабата международна търговия, ниските бизнес инвестиции и намаляващият дял на мигрантите от най-големия търговски партньор на Великобритания, са допринесли за тези резултати, посочват те.

Риши Сунак се затруднява да гарантира растежа, който обеща. Графика: Bloomberg Риши Сунак се затруднява да гарантира растежа, който обеща. Графика: Bloomberg

„Доказателствата сочат, че Brexit ще струва скъпо на британската икономика в дългосрочен план“, пишат експертите. „Обединеното кралство изостава сериозно от другите развити икономики след референдума за напускането на ЕС през 2016 г.“

Заключението на Goldman като цяло е в съответствие с други оценки за въздействието на Brexit. Официалният фискален регулатор на Обединеното кралство, Службата за бюджетна отговорност, заяви, че излизането на Великобритания от ЕС вероятно е нaмалило миналогодишния БВП с 4%.  Джонатан Хаскел от Английската централна банка каза преди година, че Brexit е струвал на всяко британско домакинство средно 1000 паунда (1260 долара).

На премиера Риши Сунак му е трудно да изпълни обещанието си за растеж на икономиката, откакто встъпи в длъжност в края на 2022 г. Икономистите са разделени по повод това дали данните от тази седмица ще покажат, че Обединеното кралство е претърпяло техническа рецесия в края на миналата година.

Все пак от Goldman твърдят, че не всички икономически проблеми на Обединеното кралство могат да бъдат приписани на Brexit, като посочват, че пандемията и енергийната криза след нахлуването на Русия в Украйна оказват голямо влияние върху растежа.

Някои икономисти, особено онези, които подкрепят повече решението за напускане на ЕС, отхвърлиха метода, чрез който се представят евентуални резултати на страната, ако не беше напуснала ЕС. Те, подобно на правителството на Обединеното кралство, също посочват как реалният БВП на Великобритания е изпреварил Германия и Италия след референдума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 месеца
До: evlogi костя, еми направете един референдум и да се махаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
БОНВИВАН1
преди 2 месеца
Умни хора са енгелизите. Мислят дългосрочно. Отърваха се от най-големият проблем на Европа, а именно нашествието на арабели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
andy
преди 2 месеца
Англетата се измъкнаха овреме от потъващият фашистки евросъюз, а давещите се тръгнали да им се смеят. Инвесторджокъра започна да пуска и черен хумор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
evlogi
преди 2 месеца
В периода след Брекзит икономиката на Британия се представя не по-зле, а в някои случаи ( както е посочено, например сравнено с Италия или Германия) по-добре от страните членки на ЕС. И то говорим за началният период след излизането, в който е нормално да има известна бъркотия и напасвания.. Така че тези анализи ми се струват доста спорни.Ако изобщо е имало някакво негативно влияние, е минимално..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още