IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът от сливания и придобивания, или опасност за 7 трлн. долара

Глобалният силен ръст на сделките оставя огромен отпечатък върху корпоративните счетоводни баланси и не става дума само за дълга

08:00 | 13.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

С надвисналата процедура по обявяване в несъстоятелност бизнесът с ядрена енергетика Westinghouse Electric нанесе поредния жесток удар върху счетоводния баланс на японската компания майка Toshiba през февруари: отписване от репутацията за 712,5 млрд. йени (6,4 млрд. долара). Toshiba вероятно обаче няма да бъде последната голяма компания, която ще се разкайва заради платената твърде висока цена за активи, коментират анализаторите на Bloomberg GadFly.

Глобалният бум от сливания и придобивания (M&A) оставя огромен отпечатък върху корпоративните счетоводни баланси и тук не става дума само за дълга. Репутацията – разликата между стойността на активите на хартия и цената, платена от придобиващата компания – също се вдига, а това може да предизвика проблеми за корпоративните печалби. При компаниите от S&P 500 репутацията е нараснала с две трети през последното десетилетие и формира над една трета от нетните активи.

Графиката по-горе е тревожна, тъй като тя сигнализира нещо, за което вече е имало предупреждения: купувачи, гладни за растеж, особено в САЩ, плащат твърде много за придобивания. В крайна сметка може да се наложи някои от тях да отпишат част от последвалата репутация.

През последните две години целите на придобивания са били продавани на медианна цена около 11 пъти повече от печалбата преди данъците, лихвите, обезценяването и амортизацията (Ebitda) – или печалбата за около 11 години, докато през годините преди вълната от сливания цената е била между 7 и 9 пъти по-голяма от печалбата. Трансакциите стават все по-големи и по-скъпи, което повишава общата репутация до 6,9 трлн. долара за компаниите, за които Bloomberg има данни. Американските корпорации формират над половината от тази сума.

Какво би накарало купувачите да спрат да плащат толкова големи суми за придобивания? Може би няколко болезнени отписвания.

Компаниите често обещават много, когато обявяват сделките си, затова отчитайки загуба за обезценка, те признават, че оценките им за сливанията и придобиванията са били твърде оптимистични. Най-честите причини за това са непостижими цели за намаляване на разходите, остаряване на технологиите или обрат в цикъла на суровините. Най-голямата опасност е смъртоносната комбинация от свръхразвълнувани банкери в сферата на сливанията и придобиванията и лесно впечатляващи се главни изпълнителни директори.

Това са част от компаниите, отчели сериозни отписвания през последните години:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още