IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2020 г. делът на ВЕИ в производството на ток ще достигне 26%

За да се сбъдне тази прогноза, са необходими инвестиции от 230 млрд. долара годишно, изчисляват от МАЕ

13:05 | 02.10.15 г. 3
До 2020 г. делът на ВЕИ в производството на ток ще достигне 26%

Подкрепен от различни политики, секторът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) расте с най-бързите си темпове от години, посочва в свой доклад Международната агенция за енергетика (МАЕ). През 2014 г. ВЕИ мощностите съставляват 45% от всички нововъведени енергийни съоръжения и са присъединени 130 гигавата. 

Една от причините за тази експанзия е намаляването на разходите за производство, посочва агенцията. Според нейните предвиждания делът на ВЕИ при производството на ток ще нарасне до 26% през 2020 г. спрямо 22% през 2013 г. Ръстът ще се базира на търсенето в страни като Китай, Индия и Бразилия.

МАЕ обаче предупреждава за забавен ръст в Европа и Япония, като причината са промяната в политиките спрямо ВЕИ сектора и породената от това несигурност по отношение на присъединяването на пазара на тези мощности. В дългосрочен план възобновяемите източници са решение на проблемите на енергийната сигурност, замърсяването и изменението на климата като цяло.

По данни на агенцията през последните години в основата на ръста на ВЕИ мощностите са новоизградените вятърни паркове. На следващо място са фотоволтаичните панели и водните централи, които държат дял от около 1/5 от новите ВЕИ мощности. Ръстът на централите на биомаса обаче се забавя в абсолютни стойности, но в някои области на Европа има увеличение, подкрепено от подмяната на въглищата с биомаса в централите.

Бум на зелената енергия до 2020 г. ще бъде наблюдаван в Китай. Поднебесната империя ще бъде отговорна за 40% от новите ВЕИ мощности, които ще се появят в следващите години.

През 2014 г. за изграждане на нови мощности, използващи възобновяеми енергийни източници, са инвестирани 270 млрд. долара, сочат още изчисленията на МАЕ. За вятърните паркове и фотоволтаичните централи са били заделени около 2/3 от средствата.

За да бъдат постигнати средносрочните прогнози на агенцията, годишните инвестиции в сектора трябва да бъдат поне 230 млрд. долара. Намалението спрямо миналата година се дължи отчасти на забавения ръст на изграждането на нови мощности, но отчасти и на намаляващите разходи за повечето използвани технологии.

В периода 2010 – 2015 г. средните индикативни разходи за вятърни паркове (на сушата) например са намалели с 30%. За фотоволтаичните панели разходите падат с 2/3, се казва още в доклада на МАЕ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Сметката се плаща не само в кеш, но и в болести, намаляла производителност, неприятна среда за живеене и т.н. Целта на политиките е да се оптимизира крайният разултат, защото пазарът често е неспособен да се справи с проблеми като замърсяването на околната среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Баш пък ти да дадеш пари - едва ли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още