IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доброволци от руските сухопътни сили отиват в Сирия

Анкара предупреди, че ще отвърне, ако руски самолет отново наруши въздушното пространство на Турция

10:22 | 06.10.15 г. 22
Доброволци от руските сухопътни сили отиват в Сирия

Русия обяви, че доброволци от сухопътните сили ще се присъединят към армията в Сирия, съобщава New York Times, като се позовава на АП.

Междувременно НАТО обвини Москва в „безотговорно поведение“, след като руски изтребители нарушиха въздушното пространство на Турция през почивните дни, допълва FT.

Русия пък определи инцидента като „невинна грешка“ и обвини лошото време за навлизането във въздушното пространство на Турция – твърдение, което не се приема от американските политици и членовете в Алианса.

Според публикации в медиите в неделя е имало още един подобен случай, но засега информацията не е официално потвърдена, отбелязва New York Times.

Турция и Русия по принцип имат силни двустранни взаимоотношения, но през последните месеци връзките взеха да се късат заради дълбоките различия между Москва и Анкара за Сирия. Пред журналисти президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган коментира, че „стъпките, които Русия предприема, и кампанията ѝ в Сирия са доста неприемливи за Турция“. „За съжаление, Русия прави огромна грешка“, допълни той.

Разполагането на руска военна техника и военни в Сирия е сериозно предизвикателство за регионалната политика на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, американският президент Барак Обама и НАТО, отбелязва изданието.

Намесата на руските сухопътни сили може фундаментално да промени конфликта в страната, заради който дотук живота си изгубиха над 250 хил. души, а половината население беше принудено да напусне домовете си.

Въпреки че руският президент Владимир Путин посочи, че няма да изпраща сухопътни сили в Сирия, планът за т.нар. доброволци беше разкрит вчера от адмирал Владимир Комойедов. Тактиката е подобна на тази, която беше приложена при анексирането на Крим през март 2014 г.

Американските военни смятат, че в Сирия вече има повече от 600 руски военни. Отделно самолетите за въздушна атака се обслужват от приблизително 2 хил. души, базирани в Латакия – пристанищен град в северозападна Сирия, близо до границата с Турция.

Русия засили въздушните атаки в Сирия. Нови удари бяха осъществени на териториите в близост до древния град Палмира, който се контролира от „Ислямска държава“. Целите на руската армия обаче са спорни. Руските политици твърдят, че атакуват цели на радикалната организация. През миналата седмица обаче бяха осъществени удари на територии, контролирани от опозицията на сирийския президент Башар Асад, която се подкрепя от водената от САЩ международна коалиция.

Опозиционните групи в Сирия, които се борят срещу Асад и срещу „Ислямска държава“, вече декларираха, че няма да участват в никакви мирни преговори, подкрепяни от Русия. Те обвиняват Москва, че е окупирала страната им, а някои дори изглеждат склонни да се сближат с другата радикална организация, която действа на територията на Сирия – Ал Нусра.

Междувременно група видни саудитски духовници призовават в свое становище всички мюсюлмански и арабски страни да подкрепят джихад срещу Асад и неговите руски и ирански съюзници. Последва незабавен отговор от руския патриарх Кирил, който благослови операцията на руската армия в Сирия.

Същевременно НАТО настоява Русия незабавно „да преустанови набезите на своите изтребители“, като заяви, че те създават "много голяма опасност". Инцидентите от почивните дни предизвикаха рязък отговор от страна на Анкара, която предупреди, че ще отвърне, ако руски самолет отново наруши въздушното пространство на Турция.

„Действията на Русия не допринасят за сигурността и стабилността на региона“, коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Призовавам Русия да уважава въздушното пространство на НАТО и да избягва ескалацията на напрежението с Алианса“, допълни той.

На спешната среща на НАТО, която се състоя късно снощи, стана ясно, че Турция не се е позовала на „параграф 4“ за свикването ѝ, което означава, че Анкара не се опасява за териториалната си цялост и интегритет, отбелязва FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Незнам точно кои руски доброволци!Щото за чеченците се чува че нямат търпение да изчистят терена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Асад поиска ли помощ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
А руските доброволци знаят ли че ще ходят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5roff
преди 8 години
Ми той патента е американски ...справка Ислямска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
redcretin
преди 8 години
Ко стана бре, да не свършиха руските "летовници" ? И учтиви зелени човеченца? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 8
bgMan
преди 8 години
Откога професионални военни, подчинени със закон да изпълняват единствено и само заповедите на командването си стават "доброволци" и отиват да се бият в чужди конфликти и на чужда територия? И като са станали доброволци кой издава заповедите? Други ли доброволци? Те пък на кого са подчинени? На Башар Асад или на леля Ванга от отвъдното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 24 rate down comment 5
Internet
преди 8 години
Тези юнаци от ЦРУ не могат да измислят нищо другосъобщава New York Times, като се позовава на АП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 25 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
И ако може без турски бежанци, че те са вече 80млн. не са като Сирия 18 млн. ше помоля братушките да ги отстрелват на място, че иначе наистина тряя да сменям континента ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Опозиционните групи в Сирия, които се борят срещу Асад и срещу Ислямска държава, вече декларираха, че няма да участват в никакви мирни преговори, подкрепяни от Русия. Те обвиняват Москва, че е окупирала страната им, а някои дори изглеждат склонни да се сближат с другата радикална организация, която действа на територията на Сирия Ал Нусра.----------------------------------------------------------------------------------------------ако искат тея брадатите могат и да ги нападнат директно Москва, да видим тогава резултата какъв ще е ..... Опозиционни групи, Педил и Ал *** ... ей са ше видят и тея кон боб яде ли ..... също както тея нацитата в Укрия .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 28 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Не ги знам Анкара какво възнамеряват да направят, но сега ги виждам и кюрдите въоръжени с ракети въздух, за да не може повече султански самолети да си праат своеволия ....... са ше видят комшиите кой прай грешки и кой нье ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още