IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия засилва въздушните атаки в Сирия

Асад прикани западните държави да се присъединят към четиристранната коалиция между неговия режим, Русия, Иран и Ирак

11:28 | 05.10.15 г. 21
Русия засилва въздушните атаки в Сирия

Русия засилва въздушните атаки в Сирия и твърди, че значително е редуцирала бойния потенциал на екстремистите, съобщава CNN.

Руските военновъздушни сили започнаха въздушни удари в Сирия миналата сряда. През последните 24 часа те са осъществили над 20 полета, като са атакували 10 позиции на „Ислямска държава“ в провинция Идлиб, съобщава руското военно министерство.

В събота руските военновъздушни сили са бомбардирали девет позиции на радикалната организация в Ракка – фактическата им столица. Разрушени са складове за муниции и петрол, унищожени са и превозни средства.

От 2011 г. насам Сирия е разкъсвана от брутална гражданска война, благодарение на която ислямистката организация набра сериозна сила и вече контролира обширни райони от страната. Москва реши да окаже подкрепа на режима на президента на Сирия Башар Асад, като твърди, че атакува позиции на „Ислямска държава“ и радикалната групировка Ал Нусра.

Водената от САЩ въздушна коалиция, която вече повече от година осъществява въздушни удари срещу „Ислямска държава“, твърди обаче, че Русия всъщност обстрелва позиции на опозицията на Асад. В интервю за ВВС британският премиер Дейвид Камерън коментира вчера, че повечето от атаките са осъществени в региони, които не са под контрола на „Ислямска държава“.

Водената от САЩ коалиция счита за катастрофа операцията на Русия в Сирия, но истинското предизвикателство за Кремъл и Вашингтон е небето над страната, посочва FT.

В базата в Латакия заедно със самолетите Су-24 и Су-25 Москва е разположила военна техника, която обезсмисля перспективата за създаването на зона, забранена за полети.

Преди няколко седмици, след няколко месеца на дипломатически разговори, официални лица бяха близо до създаването на безопасни буферни зони в северните и южните райони на Сирия. С разполагането на бойната техника обаче Русия демонстрира, че създаването на зона, забранена за полети по либийския модел, е малко вероятна.

Дори и разузнавателните мисии над Сирия на самолетите на международната коалиция, водена от САЩ, вече се усложняват. Представител на НАТО, пожелал анонимност, коментира, че организацията очаква прилагането на тактики от времето на Студената война.

Предотвратяването на зона, забранена за полети над Сирия, е важно за влиянието на Москва върху събитията в страната, отбелязва изданието. Путин беше дълбоко разтърсен от свалянето на Муамар Кадафи в Либия и според анализатори „има нещо на дълбоко лично ниво, което мотивира действията му в Сирия“.

Междувременно в интервю за иранска телевизия сирийският президент Башар Асад коментира, че коалицията между Русия, Иран и Ирак и режима в Дамаск „трябва да победи в гражданската война с тероризма в Сирия“. В противен случай страната може да бъде унищожена, предупреди той.

"Ако не победим, това ще има ужасни последици за Близкия изток, като целият регион може да бъде разрушен", посочи Асад.

Сирийският президент разкритикува оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", която нанася въздушни удари в страната му без негово разрешение вече една година. През този период насилието в Сирия се увеличи, посочи Асад.

Той прикани западните държави да се присъединят към четиристранната коалиция. “Ако те го направят сериозно и искрено, или ако поне спрат да подкрепят терористите, ще постигнем резултати много по-бързо”, заключи Асад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
И са заложили само на минуси, без коментари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Май не им плащат вече на троловете на "Америка за България"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 4
Grosss
преди 8 години
Не чу ли,че напускат фронтовата линия и бягат като плъхове тези големибабаити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Мда... Досато му кроеха капа в Украйна, Путин се нагласи като у зома си в Сирия! Сега, докато всички кудкудякат около Сирия, някой плете паяжинка в Урайна и в деня "Х" - фрааас! Пак Путин ни изненада и си прибра и Украйна... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 7
bkbelchev
преди 8 години
Американците продължават да губят. Путин до сега няма празен ход, взе инициативата в Сирия и ако се справи с ИД ще има сериозно влияние в Близкия изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 6
dakl
преди 8 години
Нормално! Просто не дава възможност на главорезите в Сирия и техните външни приятели да се опомнят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Не тва е малко оцветено, Нетаняхуто нали беше в Москва, няма да пипат Израел, те руските евреи се разбират само с кимане, но са им казали с две думи какво имат предвид и да се изнасят от там овреме, да няма "олеле или без да искам".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Бе не знам колко е верно, ама има доста из нета за тая случка. Може и партенка да е като с китайския смолетоносач, ама със сигурност евреите нема да си хвъркат из Сирия както до преди една седмица:http://***.darkmoon.me/2015/exclusive-russia-threatens-to-shoot-down-israeli-jets-over-syria/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
нема вече такива клоуни със знаменца, а "умерената им опозиция" ако получи Стингер може да вземе в бързината един ЯРС в тиквата като бонус ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Брей тея и думата "4ерни" бракували, но ше им измисля толко синоними, че на програмарите ше им дойде дюшиш .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още