IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Стратегията на Русия в Сирия е гарантирана катастрофа

Руският президент Владимир Путин не прави разлика между Ислямска държава и умерената сирийска опозиция, смята американският президент

09:59 | 03.10.15 г. 72
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на Русия Владимир Путин и на САЩ Барак Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин и на САЩ Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Стратегията на Русия в Сирия, където от сряда руски самолети нанасят въздушни удари, е гарантирана катастрофа. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Франс прес и БТА.

Руският президент Владимир Путин "не прави разлика между групировката "Ислямска държава" и умерената (сирийска) сунитска опозиция. От руска гледна точка всички те са терористи. А това е гарантирана катастрофа. Въздушните удари на Москва срещу умерената опозиция ще са контрапродуктивни", заяви Обама.

Той отбеляза, че е възможно заедно с Москва да се намери политическо решение на сирийския конфликт, ако Русия признае, че сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта.

"Ще продължим да поддържаме контактите (с Русия), но няма да можем да водим преговори без признание, че трябва да има смяна на правителството" в Сирия, каза Обама.

"Проблемът тук е Асад и насилието, което упражнява над сирийския народ. Това трябва да престане. И за да престане това, ние сме готови да работим с всички заинтересовани страни, но не сме готови да съдействаме на една руска кампания, която просто се опитва да унищожи всеки отвратен от Асад", добави той.

Обама съобщи, че е обсъдил тази тема в началото на седмицата на срещата си в Ню Йорк с руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

"Казах му, че съм готов да работя с Русия, ако той посредничи за организацията на преходен процес за смяна на властта в Сирия", заяви той.

"Опит на Русия и Иран да поддържат Асад и да се опитат да умиротворят населението само ще ги доведе до затъване в тресавище и няма да проработи", каза Обама, цитиран от Ройтерс.

Той подчерта, че няма да превърне сирийската гражданска война във "война чрез посредници" между САЩ и Русия.

Двете страни нанасят въздушни удари срещу различни противници на правителството на Асад, отбелязва Ройтерс.

"Няма да превърнем Сирия във война чрез посредници между САЩ и Русия. Това не е някаква игра на шах между свръхсили", заяви президентът на САЩ.

Той изрази убеденост, че в крайна сметка режимът на Асад ще падне, тъй като е отхвърлян от огромното мнозинство от сирийския народ.

Събитията в Сирия създават огромни проблеми за партньорите и съюзниците на САЩ в региона и в Европа и те няма да се решат с военна намеса, заяви Обама, цитиран от ТАСС. "Виждаме как бежанци пътуват в много опасни условия и понастоящем създават огромни проблеми за нашите съюзници в Европа", каза той.

Обама добави, че дестабилизацията в Сирия се отразява и партньорите на САЩ в региона.

"Ние обаче разбрахме за изминалите 10, 12, 13 години, че ако не можем да постигнем съгласие от местните сили да съжителстват заедно под някаква форма, никаква военна намеса на САЩ няма да реши проблема", заяви Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

71
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
"Обонго, ТИ СИ УВОЛНЕН !!!!"Доналд Тръмп в близкото бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
ама по добре да не се беше включвал ... в самбото колана служи само зада не ти паднат гащите, няма данове и други японски неща. Не ви ли учат там в школата за любимия спорт на президента ви, че така се излагате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 1 rate down comment 3
comet
преди 8 години
"И Китай подпука "Ислямска държава" в Сирия!"http://***.budnaera.com/201504f/1509280114.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 4 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Граждане Сирии считают российских военных своими спасителями, которые положат конец войне против террористической группировки Исламское государство, пишут британские СМИ. Как отмечают журналисты, большинство местных жителей заявляют о готовности служить президенту Башару Асаду, а россиян называют героями.Оригинал новости RT на русском:http://russian.rt.com/article/121178Та болшинството сирийци били за отстраняването на Асад значи!? ...според *** де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 5 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
...и Китай идва...За радикалните ислямисти ще се окаже тесен периметъра, в които се ширеха до този момент (защитавани от САЩ )...Обама трябва да мисли, къде ще прибере бягащите от Сирия негови отрочета.Пък и скоро Порошенко и компания също ще си стягат багажа....("Лавров: Еднополюсният свят вече не съществува" )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 6 rate down comment 1
Илко
преди 8 години
Русия трепе терористи подкрепяни от Запада, а ОТАНците громят болници и лекари в АФГ. Разликата е огромна- ЧОВЕК и ТЕРОРИСТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Операцията на Русия против терористичната групировка ИД в Сирия показа на света провала на политиката на САЩ, заяви в ефира на СNBC полковникът в оставка и сегашен военен анализатор Джек Джейкъбс. Всеки човек с военен опит знае, че всички наши действия в региона се провалиха. Ние се накиснахме в локвата, защото сме явно несъстоятелни нямаме даже стратегия изтъкнал анализаторът.Според него, митът за борбата на САЩ против ИД се оказа разобличен: Ние не правим съвършено нищо Ние нанасяме удари, но не постигнахме никакви успехи. ИД както преди е силна или още по-силна от преди казал той.При тази ситуация в интерес на САЩ би било преди всичко да млъкнат, е убеден Джейкъбс. Той нарече възмутителна критиката от страна на Пентагона, обяви за непрофесионален начина по който Русия уведомила САЩ за предстоящата военна операция в Сирия. Подобни изявления свидетелстват, че Вашингтон изобщо няма какво да каже, счита Джейкъбс."http://burgas-podlupa.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
http://worldtodaybg.com/2015/10/04/%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8/ХИЛЯДИ ТЕРОРИСТИ СЕ ПРЕДАВАТ В СИРИЯПреди минути руският телевизионен канал Россия 24 съобщи, че е започнало масово отстъпление на ислямистите от град Идлиб, където правителствената войска на Сирия с подкрепата на руската авиация атакуваха позициите на терористите. Паниката и дезертьорството в редиците на терористите започна веднага след атаката на руската авиация.В много райони на Сирия се наблюдава пълно объркване и паника сред ислямистките бойци и различните терористични групировки. Най-ярък пример за успеха е град Хомс. Там са се предали 1 500 терористи.Преминалите на страната на правителството в Сирия бойци са атакували терористите от Ислямска държава в района на град Тринджа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Елитна част от състава на частната армия на Рамзан Кадиров. Твърди се, че това са елитните барети Черните ръце, секретен зонов отряд, пръснат в групи по 24 човека, експерти за водене на бой в нощни условия и градски релеф."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Русия спретна показно на НАТО. Меркел вече няма претенции за Крим. На Порошенко и компания им клюмна носа. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още